4 portioner
2 scharlottenlökar, finhackade
1 rejäl vitlöksklyfta, finhackad
1/2 squash, tärnad
1 dl olivolja
3 dl arborioris
2 dl torrt vitt vin
1 liter hett vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl parmesanost
svartpeppar
salt
blandade färska örter, exempelvis bladpersilja och basilika
färska eller frysta skalade räkor
Koka upp vatten i vattenkokare eller i kastrull. Hetta upp rejält med olivolja i en tjockbottnad stekpanna med höga kanter eller i en kastrull. Fräs lök, squash och vitlök mjukt, det får inte ta färg. Tillsätt riset och låt fräsa ytterligare någon minut tills riset ser blankt och genomskinligt ut. Häll på vinet och låt koka tills det ångar bort under konstant omrörning. Smula i buljongtärningen. Tillsätt hett vatten lite eftersom och rör hela tiden i pannan. Det ska puttra, men får inte koka torrt, sänk värmen! Rör lugnt och metodiskt. Risotton är klar när riset är mjukt, men har en kärna med lite tuggmotstånd. Den ska vara ganska lös i konsistensen. Blanda i riven parmesan, strö över hackade örter och toppa med räkorna. Servera med en enkel sallad gjord på ruccola och körbärstomater.
Smaklig måltid!