Middagstipset: Pizza med blomkål och citron

Helg mitt i veckan! Vi firar med pizza på onsdag!

Helg mitt i veckan! Vi firar med pizza på onsdag!

Foto: Linda Kask

Kultur och Nöje2016-05-04 13:00

MIDDAG

Fredag mitt i veckan, ja så känns det ju när det blir röd dag en torsdag. Fira med mumsig pizza till middag!

Pizzadeg (2 rejäla pizzor eller 4 portionspizzor):

2,5 dl vatten

1/4 paket jäst

1 tsk salt

2 msk olja

1 msk flytande honung

2-3 dl dinkelsikt

2 dl polenta

olivolja till utbakning

Blanda ihop ingredienserna till degen och låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Tomatsås:

1 burk krossade tomater

1/2 chilifrukt

1 vitlöksklyfta

1 halv gul lök

1 tsk torkad timjan

1 tsk oregano

salt, peppar

lite flytande honung

Hacka lök och chili. Pressa vitlöksklyftan. Bryn lök, vitlök och chili i olja. Blanda i tomaterna. Smula i kryddor, låt koka några minuter. Smaka av med salt och honung.

Fyllning:

10-15 blomkålsbuketter

1 rödlök

2 ekologiska citroner

1 ask körsbärstomater

300 g riven ost

2 mozzarellaostar

1 kruka basilika

solrosfrön

Baka ut pizzorna på plåtar med bakplåtspapper. Ringla lite olivolja över degen så går den lätt att trycka ut riktigt tunn. Bre på tomatsås och strö över riven ost. Skär löken i tunna ringa och fördela på pizzorna. Skiva blomkålen tunt med mandolin, eller så tunt du kan med kniv. Fördela över pizzorna. Skiva tunna skivor av citronerna och fördela över pizzorna. Skiva tomaterna och fördela dem. Grädda pizzorna tills botten börjar få färg. Ta ut dem och lägg på skivad mozzarella. Grädda tills osten smält. Strö över solrosfrön som först rostats i torr stekpanna. Riv eller hacka färsk basilika och lägg på innan servering. En fräsch grönsallad är gott till! Tips: Den som inte har tid att göra egen pizzadeg kan köpa ett färdigt pizzakit, som även innehåller tomatsås.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!