Middagstipset: Pannbiff med gräddsås och pressgurka

Husmanskost. God vardagsmat med guldkant.

Husmanskost. God vardagsmat med guldkant.

Foto:

Kultur och Nöje2015-12-14 14:00

4 portioner

Biffar:

600 g nötfärs

1 gul lök

1/2 dl ströbröd

2 dl grädde

1 ägg

3 msk dijonsenap

2 msk honung

3 msk kalvfond

2-3 tsk grillkrydda

salt, peppar

smör till stekning

Gräddsås:

3 msk smör

3 msk vetemjöl

2 dl steksky

2 dl mellangrädde

soja

salt, peppar

Börja med ströbrödet. Häll grädden i en glas- eller metallskål. Blanda i ströbrödet och låt svälla några minuter. Konsistensen ska vara ganska fast. Jag brukar salta, peppra och tillsätta övriga kryddor samt kalvfond och dijonsenap i ströbrödblandningen. Det är lättare att få ut smakerna i köttfärsen då, tycker jag. Hacka löken fint. Bryn den i smör. Blanda i ströbrödblandningen och vänd ned köttfärsen. Blanda i honung och ägget och rör om tills du har en jämn smet. Överarbeta dock inte färsen, då blir den trådig. Forma biffar och stek dem i smör. Lägg ned i en gryta och ställ åt sidan. Häll vatten i stekpannan och sila ned skyn i en skål. Smält smöret till såsen och blanda i vetemjöl. Slå på steksky och låt såsen koka upp. Häll på grädde, smaka av med peppar och mer salt om det behövs. Slå i lite soja för fin färg.

Pressgurka:

1 dl vatten

2-3 msk ättika

2 tsk salt

2 tsk socker

hackad persilja

Hyvla gurkan tunt med osthyvel. Lägg i en skål. Rör ihop ättika, vatten, socker och salt. Slå över gurkan och lägg någonting tungt, exempelvis en mortel, ovanpå. Låt stå och dra minst en timme innan servering. Slå bort vätskan och blanda i persilja när gurkan har dragit klart.

Servera pannbiffarna med kokt potatis, pressgurka, sås och lingonsylt. Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!