Receptet är för 8 personer, men burgarna fungerar alldeles utmärkt att värma och äta till lunch dagen efter!
½ gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 msk chiafrön + 1 ½ dl vatten
2 ½ dl havregryn
4 dl brödsmulor (mixa 3-4 skivor bröd i en blender tills du får smulor)
2 ½ dl rivna morötter
2 ½ dl svarta bönor, mosade eller mixade till en grov puré
0,75 dl hackad slätbladig persilja
1 dl pumpafrön, rostade
1 dl solrosfrön, rostade
1 msk extra virgin olivolja
1 msk äkta japansk soja
½ tsk liquid smoke
1 ½ tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
½ tsk örtsalt
nymalen svartpeppar
Så här gör du:
1 Mixa havregrynen i en blender tills de blir till mjöl.
2 I en stekpanna stek lök och vitlök i olivolja på medelvärme tills de blir genomskinliga.
3 I en liten skål blanda ihop chiafrön och vatten och låt stå i 10 minuter under tiden som du förbereder dina övriga ingredienser.
4 Rosta pumpa- och solrosfrö lätt i en torr panna.
5 I en stor skål blanda ihop samtliga ingredienser förutom salt och kryddor. Blanda ihop allt väl.
6 Tillsätt därefter salt och kryddor och rör ihop.
7 Smaka av med salt och peppar.
8 Fukta dina händer med lite vatten. Forma till 8 biffar. Pressa och forma dem hårt. Detta kommer att göra att de behåller formen bättre när du ska grilla eller steka dem.
9 Nu kan du antingen steka dem i en stekpanna eller grilla dem.
10 Om du väljer att grilla dina burgare så pensla dem med olivolja på varje sida och förgrädda dem i ugnen på 175° i 15 minuter.
11 Grilla dem därefter i några minuter på varje sida så att de får en fin färg.
12 Om du väljer att steka dem så värm några matskedar olivolja i en stekpanna och stek dem på medelvärme i ca 5 minuter på varje sida.
Citrussallad:
2 blodapelsiner
rödkål
grönkål
valnötter
lite olivolja och några droppar vinäger
salt
peppar
Skala apelsinerna och skär dem i tunna skivor. Strimla kålen. Bottna ett stort fat med kål och lägg på apelsinskivorna. Salta lätt och ta några varv med pepparkvarnen.
Yoghurtsås:
2 dl matyoghurt
3 msk dijonsenap
1 msk honung
salt
peppar
Rör ihop ingredienserna och servera såsen till burgaren. Lägg upp burgarna på bröd, lägg på lite smulad fetaost, skivad rödlök och toppa med dressingen.