Middagstipset: Marias vegoburgare med julig citrussallad

Foto:

Kultur och Nöje2015-12-21 15:00

Receptet är för 8 personer, men burgarna fungerar alldeles utmärkt att värma och äta till lunch dagen efter!

½ gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

3 msk chiafrön + 1 ½ dl vatten

2 ½ dl havregryn

4 dl brödsmulor (mixa 3-4 skivor bröd i en blender tills du får smulor)

2 ½ dl rivna morötter

2 ½ dl svarta bönor, mosade eller mixade till en grov puré

0,75 dl hackad slätbladig persilja

1 dl pumpafrön, rostade

1 dl solrosfrön, rostade

1 msk extra virgin olivolja

1 msk äkta japansk soja

½ tsk liquid smoke

1 ½ tsk chilipulver

1 tsk spiskummin

½ tsk örtsalt

nymalen svartpeppar

Så här gör du:

1 Mixa havregrynen i en blender tills de blir till mjöl.

2 I en stekpanna stek lök och vitlök i olivolja på medelvärme tills de blir genomskinliga.

3 I en liten skål blanda ihop chiafrön och vatten och låt stå i 10 minuter under tiden som du förbereder dina övriga ingredienser.

4 Rosta pumpa- och solrosfrö lätt i en torr panna.

5 I en stor skål blanda ihop samtliga ingredienser förutom salt och kryddor. Blanda ihop allt väl.

6 Tillsätt därefter salt och kryddor och rör ihop.

7 Smaka av med salt och peppar.

8 Fukta dina händer med lite vatten. Forma till 8 biffar. Pressa och forma dem hårt. Detta kommer att göra att de behåller formen bättre när du ska grilla eller steka dem.

9 Nu kan du antingen steka dem i en stekpanna eller grilla dem.

10 Om du väljer att grilla dina burgare så pensla dem med olivolja på varje sida och förgrädda dem i ugnen på 175° i 15 minuter.

11 Grilla dem därefter i några minuter på varje sida så att de får en fin färg.

12 Om du väljer att steka dem så värm några matskedar olivolja i en stekpanna och stek dem på medelvärme i ca 5 minuter på varje sida.

Citrussallad:

2 blodapelsiner

rödkål

grönkål

valnötter

lite olivolja och några droppar vinäger

salt

peppar

Skala apelsinerna och skär dem i tunna skivor. Strimla kålen. Bottna ett stort fat med kål och lägg på apelsinskivorna. Salta lätt och ta några varv med pepparkvarnen.

Yoghurtsås:

2 dl matyoghurt

3 msk dijonsenap

1 msk honung

salt

peppar

Rör ihop ingredienserna och servera såsen till burgaren. Lägg upp burgarna på bröd, lägg på lite smulad fetaost, skivad rödlök och toppa med dressingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!