4 portioner
700 g hängmörad ryggbiff, rostas eller entrecôte
400 g äggnudlar
4 salladslökar
2 morötter, strimla tunt
6-8 färska champinjoner, skiva
1 påse mangold eller bladspenat
1 kruka koriander
1 färsk chili, välj styrka efter smak
1 lime
sesamfrö
olja eller smör till stekning av köttet
salt
peppar
Skär köttet i 1,5 cm tjocka biffar. Stek i smör eller olja, salta och peppra. Snittytan på köttet får gärna vara rödrosa. Steker du för länge blir köttet torrt. Ställ åt sidan och låt köttet vila medan du gör resten. Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet. Låt rinna av och lägg upp på ett stort fat. Strimla morötterna tunt, strimla salladslöken. Skiva champinjonerna och steg i lite olja. Hacka koriandern och chilin. Lägg upp grönsaker, svamp och chili ovanpå nudlarna.
Sås:
1 vitlöksklyfta, riv på rivjärn
1 bit färsk ingefära, riv
1 dl soja
1 msk honung
2 tsk mirin (risvin)
Några droppar sesamolja (kan uteslutas)
maizena
vatten
Hetta upp olja i en kastrull och lägg i vitlök och ingefära. Slå på soja, blanda i honung och mirin. Koka upp och rör i maizena till lagom konsistens, såsen ska vara ganska tunn. Smaksätt med sesamolja, salta mer om det behövs.
Skiva köttet i strimlor och toppa salladen med dem. Ringla över såsen och strö över sesamfrön. Pressa en lime över alltihop.
Tips: För vegetarianer, byt ut köttet mot marinerad tofu som steks i strimlor.