I det här receptet har jag använd havskräftor och små hjärtmusslor. Odlade jätteräkor är en stor miljöbov så undvik dessa. Vanliga räkor och blåmusslor fungerar också bra. Många butiker har fina skaldjur i frysdisken.
4 portioner
500 g spaghetti, gärna svart
300 g hjärtmusslor
12-16 havskräftor eller 1/2 kg räkor med skal
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 chilifrukt
2 askar körsbärstomater
3 dl vitt vin, eller matlagningsvin
salt, peppar
1 kruka färsk basilika
Sätt igång pastavattnet. Rensa musslorna rena från skägg om du använder färska. Skala havskräftorna, men spara några hela till dekoration. Sätt igång pastavattnet. Hacka lök, vitlök och chili och bryn i olivolja i en stekgryta. Dela tomaterna på mitten och lägg i grytan. Lägg i musslorna och slå på vinet. Koka tills musslorna har öppnat sig. Lägg i havskräftorna, de ska bara värmas hastigt, koka inte för då blir de sega! Smaka av med salt och peppar om det behövs. Hacka basilika och blanda i. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Servera pastan, gärna i varma tallrikar och toppa med skaldjurssåsen. Lägg på en oskalad havskräfta på toppen av varje portion.
Smaklig måltid och trevlig helg!