Middagstipset: Fisksoppa med saffran och apelsin

Spännande smakkombo. Apelsin och saffran sätter piff på denna laxsoppa.

Spännande smakkombo. Apelsin och saffran sätter piff på denna laxsoppa.

Foto: Linda Kask

Kultur och Nöje2015-12-15 13:00

4 portioner

500 g laxfilé

1 burk kräftstjärtar

1 tärning grönsaksbuljong

2 morötter

1 röd paprika

1 vitlöksklyfta

1/2 chilifrukt

1 gul lök

1 burk krossade tomater

vatten

1 kuvert saffran

1 apelsin, skalet och saften

salt, peppar

1 msk honung

1 msk hummerfond (kan uteslutas)

färsk persilja

Chiliaioli:

2 äggulor

2,5 dl olivolja

1 vitlöksklyfta

1/2 tsk torkad chilifrukt, till exempel ancho

salt

Hacka löken och slanta morötterna. Hacka paprikan i bitar och hacka vitlöken och chili. Fräs allt snabbt i en stor gryta. Smula ned buljongtärningen och slå på tomaterna. Låt puttra 10 minuter. Späd med vatten, ungefär en halv liter. Tärna laxen, bitarna ska inte vara för små. Mortla saffran och riv apelsinskalet. Pressa ur saften. Tillsätt saffran och apelsinsaft, samt skalet. Låt soppan koka upp och lägg i laxen. Laxen är klar inom någon minut, koka inte för länge för då blir den smulig. Sist tillsätter du kräftstjärtarna, som inte får koka. De blir då sega och väldigt trista. Hacka i persilja när soppan är klar, smaka av med salt, peppar och lite honung. Servera soppan med en rejäl klick aioli och ett gott bröd. Tips: För en vegetarisk variant, byt ut fisk och kräftstjärtar mot röda linser, som får koka med soppan i cirka 10 minuter.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!