Middagstipset: Fira fredag med pizza

Långt ifrån skräp. Hembakad pizza slår hämtvarianten med hästlängder.

Långt ifrån skräp. Hembakad pizza slår hämtvarianten med hästlängder.

Foto: Linda Kask

Kultur och Nöje2015-11-27 13:00

2 rejäla pizzor (som räcker till minst fyra personer)

1/4 pkt jäst

2 dl vatten

2 msk mjölk

2 msk olivolja

1 msk flytande honung

2 dl dinkelsikt

2-2,5 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special

salt

Värm vatten och mjölk till 37 grader. Smula ned jästen i en bunke och slå på vätskan. Rör tills all jäst har löst sig. Tillsätt olja, honung och salt. Knåda degen för hand i 5 minuter eller kör den i hushållsassistent 1-2 minuter. Den ska vara ganska lös i konsistensen. Strö lite mjöl över och låt jäsa cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Gör tomatsåsen under tiden:

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 paket krossade tomater

färsk rosmarin och persilja (kan ersättas med torkad)

salt

peppar

lite honung

Hacka lök och riv vitlöken fint. Fräs snabbt i lite olivolja. Slå på tomaterna, salta, peppra och låt koka 10 minuter. Hacka örterna fint och blanda ned. Smaka av med lite honung så att såsen inte blir för syrlig. Färsk chili och rivet citronskal ger såsen en extra tvist, prova gärna!

Fyllning 1:

1/2 påse pizzaost

1 mozzarellaost

lufttorkad skinka

färska tomater

rödlök i strimlor

gröna oliver

färsk basilika

Fyllning 2:

1/2 påse pizzaost

1 mozzarellaost

tunnskivad zucchini som saltats lätt

färska champinjoner, skivade

hackad röd chili

rödlök i strimlor

soltorkade tomater, finhackade

pinjenötter

färsk basilika

Baka ut pizzorna så tunt du kan direkt på inoljad plåt eller bakplåtspapper. Lägg på tomatsås, men bara ett tunt lager så att inte botten blir lös och saggig. Strö över riven ost och lägg på allt utom skinkan och mozzarellan (fyllning 1) och mozzarellan samt pinjenötterna (fyllning 2). Grädda pizzorna i cirka10 minuter, tills kanterna fått fin färg. Ta ut ur ugnen och lägg på skinka och mozzarella (fyllning 1) och mozzarella och pinjenötter (fyllning 2). Grädda någon minut till tills mozzarella har smält. Toppa med färsk basilika och servera gärna ruccolasallad till. Alternativt en klassisk pizzasallad på strimlad vitkål. Bonustips: Överbliven tomatsås kan användas som bas i en pastasås eller som smaksättning i grytor och liknande. Latmanstips: Finns ingen tid för att göra pizzadeg? Köp färdig!

Smaklig måltid och trevlig helg!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!