Middagstipset: Färsspett med grillat aubergine, sparris och hummus

Kultur och Nöje2016-05-11 13:00

MIDDAG

Färsspett går snabbt att fixa till själv, men det finns också färdiga att köpa i affären. Tillaga gärna på grillen!

4 portioner

Färsspett:

Räkna 2 spett (cirka 200 g köttfärs) till varje person

800 g nötfärs, eller lammfärs

1 vitlöksklyfta

1 msk spiskummin

2 msk soja

1/2 urkärnad chilifrukt

2 tsk råsocker, eller flytande honung

1/2 kruka färsk persilja

Blanda alla ingredienser och forma färsen till "korvar" runt grillspett av bambu. Ställ åt sidan.

Grillade grönsaker:

1 aubergine

8 sparrisar (minst, de blir otroligt goda på grillen och brukar gå åt)

Grillolja till grönsakerna:

1/2 dl olivolja

1 citron, riv skalet fint

salt, peppar

Skär auberginen i tunna skivor. Salta lätt ovanpå och vänta några minuter. Torka av skivorna med papper. Skär bort den träiga delen längst ned på sparrisen (någon centimeter). Pensla sparris och aubergine med oljeblandningen.

Hummus:

200 g kikärtor, färdigkokta

1 vitlöksklyfta

1/2 kruka färsk persilja

1 msk tahini (sesampasta)

saft av 1 citron

olivolja

salt, peppar

Blanda alla ingredienser utom persilja, olja, salt och peppar. Mixa till en slät "kräm". Smaka av med salt, peppar och citron. Rör i lite olivolja, 1-2 matskedar, tills hummusen har lagom konsistens. Blanda i färsk hackad persilja.

Grilla spetten på grillen tills de är genomstekta. Eller stek dem i stekpanna och låt dem bli klara i ugnen, 200 grader, cirka tio minuter. Grilla grönsakerna tills aubergine och sparris har mjuknat. Eller stek dem i olivolja i stekpanna.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!