Middagstipset: Chili med sojabönor och guacamole

Mat som räcker till många och som går att variera på många sätt och vis. Jag pratar om chili som i gryta, med eller utan kött.

Chilifest! Perfekt mat för veckoslutet.

Chilifest! Perfekt mat för veckoslutet.

Foto: Linda Kask

Kultur och Nöje2016-05-13 14:00

MIDDAG

Härligt gröna sojabönor finns numera i frysdisken, testa! Bönorna har härlig färg och fin spänst.

4 portioner

600 g nötfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor¨

1 röd paprika

1 röd chilifrukt

1 msk spiskummin

salt, peppar

några droppar hickory smoke (kan uteslutas)

1 msk honung

2 msk soja

1 dl mellangrädde

vatten

1 knippe färsk persilja

300 g sojabönor

200 g små vita bönor eller stora borlottibönor

Hacka lök, vitlök, paprika och chilifrukt. Stek i lite olja tills allt mjuknar något. Stek färsen i omgångar och tillsätt kryddorna. Tillsätt tomater och låt puttra en stund. Tillsätt soja, grädde och honung. Smaka av med mer salt om det behövs. Hacka persiljan och rör i den. Tillsätt bönorna och låt dem värmas upp. Rör om försiktigt, de färdigkokta bönorna blir lätt mosiga. Späd med vatten till lagom konsistens.

Guacamole:

2 mogna avokado

1 vitlöksklyfta

1 lime, saften

1 stor mogen tomat

1 kruka koriander

salt, peppar

1/2 dl matlagningsyoghurt

Mosa avokadon och rör ihop alla ingredienser.

Servera chilin i djupa varma tallrikar. Toppa med guacamole och ställ en skål med nachos på bordet!

Trevligt helg!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!