4 portioner
1 huvud broccoli
10 potatisar
1/2 purjolök
1 tärning grönsaksbuljong
färska örter, exempelvis timjan (torkade örter går också bra)
salt
peppar
2 dl mellangrädde
Dillyoghurt:
2 dl grekisk yoghurt
1 liten vitlöksklyfta
färsk dill
salt
peppar
honung
Quesadillas med Västerbottensost:
4 tortillabröd
2 dl riven Västerbottensost
1 liten rödlök
färska örter, basilika, timjan eller persilja
olja till stekning
Börja med soppan. Skär broccolin i mindre bitar, använd gärna även stammen. Skala potatisen och skär den i mindre bitar så kokar den snabbare. Bryn broccoli och potatis hastig i lite smör eller olja. Slå över vatten så att det täcker. Låt koka upp och tillsätt buljongtärning. Koka tills potatis och broccoli är ordentligt mjuka. Tillsätt strimlad purjolök och låt koka med en stund. Mixa soppan slät med en mixerstav. Smaka av med grädde, salt och peppar. Strö över lite färska örter, använder du torkade kan du tillsätta dem redan från början.
Gör dillyoghurten. Riv vitlöken fint på rivjärn och blanda med yoghurten i en skål. Finhacka dillen och blanda ned den. Smaka av med salt, peppar och lite honung.
Quesadillas: Ringla lite olja över tortillabrödet. Strö över osten, örterna och strimlad rödlök. Lägg ihop bröden två och två. Stek i stekpanna tills brödet fått färg och osten smält. Skär upp i "tårtbitar".
Häll upp soppan och toppa med dillyoghurt. Servera quesadillas till.
Smaklig måltid!