Middagstipset: Broccolisoppa med dillyoghurt och Västerbottensquesadilla

Värmande. Broccolisoppa med smarriga tillbehör. Perfekt vardagsmiddag!

Värmande. Broccolisoppa med smarriga tillbehör. Perfekt vardagsmiddag!

Foto: Linda Kask

Kultur och Nöje2015-12-07 13:00

4 portioner

1 huvud broccoli

10 potatisar

1/2 purjolök

1 tärning grönsaksbuljong

färska örter, exempelvis timjan (torkade örter går också bra)

salt

peppar

2 dl mellangrädde

Dillyoghurt:

2 dl grekisk yoghurt

1 liten vitlöksklyfta

färsk dill

salt

peppar

honung

Quesadillas med Västerbottensost:

4 tortillabröd

2 dl riven Västerbottensost

1 liten rödlök

färska örter, basilika, timjan eller persilja

olja till stekning

Börja med soppan. Skär broccolin i mindre bitar, använd gärna även stammen. Skala potatisen och skär den i mindre bitar så kokar den snabbare. Bryn broccoli och potatis hastig i lite smör eller olja. Slå över vatten så att det täcker. Låt koka upp och tillsätt buljongtärning. Koka tills potatis och broccoli är ordentligt mjuka. Tillsätt strimlad purjolök och låt koka med en stund. Mixa soppan slät med en mixerstav. Smaka av med grädde, salt och peppar. Strö över lite färska örter, använder du torkade kan du tillsätta dem redan från början.

Gör dillyoghurten. Riv vitlöken fint på rivjärn och blanda med yoghurten i en skål. Finhacka dillen och blanda ned den. Smaka av med salt, peppar och lite honung.

Quesadillas: Ringla lite olja över tortillabrödet. Strö över osten, örterna och strimlad rödlök. Lägg ihop bröden två och två. Stek i stekpanna tills brödet fått färg och osten smält. Skär upp i "tårtbitar".

Häll upp soppan och toppa med dillyoghurt. Servera quesadillas till.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!