Middagstipset: Blåmusslor med rostade grönsaker och citronaioli

Skaldjur är fest. Den här rätten är inte det minsta svår att laga, det är lite pyssel med musslorna men det är det väl värt!

Skaldjur är fest. Den här rätten är inte det minsta svår att laga, det är lite pyssel med musslorna men det är det väl värt!

Foto: Linda Kask

Kultur och Nöje2016-03-04 13:00

4 portioner

1-2 nätkassar med blåmusslor, här beror det på hur förtjusta ni är i musslor!

Musslorna:

1/2 flaska vitt vin

vatten

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1/2 röd chili

1 kruka färsk persilja

Rotsakerna:

2 stora morötter

10 potatisar

2 palsternackor

olivolja

flingsalt

Skala potatis, morötter och palsternacka. Skär i klyftor/stavar. Lägg upp i långpanna. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Rosta i ugnen på 200 grader 30-35 minuter tills rotsakerna fått fin färg och är mjuka inuti.

Koka musslorna medan du väntar på rotsakerna. Skrapa dem rena med en kniv om de har "skägg". Knacka försiktigt på de öppna musslorna, om de sluter sig är de okej, annars, kasta! Använd inte heller de med trasiga skal. Hacka lök, vitlök och chili. Bryn hastigt i olivolja. Lägg ned musslorna och slå på vinet. Vätska ska täcka, späd med vatten om det behövs. Koka upp och låt koka några minuter tills musslorna har öppnat sig. Hacka persiljan och strö i.

Aioli:

2 äggulor

2-3 dl olivolja

lite hackad persilja

1/2 citron, saften

1 vitlöksklyfta

salt

Vispa sönder äggulorna och tillsätt oljan droppvis samtidigt som du vispar kraftigt. Det enklaste är att köra med elvisp. efter en stund kan du tillsätta oljan i en tunn stråle. Vispa tills allt tar ihop och blir som majonnäs i konsistensen. Tillsätt citron, finriven vitlök, salt och persilja. Servera till musslorna och rotsakerna.

Smaklig måltid och trevlig helg!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!