Mer teater om sista slaget

Sveriges sista stora militära slag på svensk mark utspelades i Sävar utanför Umeå 1809. I den nyskrivna föreställningen Sveaborg mot undergången skildras bakgrunden till Finska kriget. År 2009 återuppstår Slaget vid Sävar.

SISTA SLAGET. Återskapas som teater.

SISTA SLAGET. Återskapas som teater.

Foto:

Kultur och Nöje2008-11-29 06:00
1809 flyttar Finska kriget in i norra Sverige då en rysk här drar genom hela Norrland. På morgonen 19 augusti 1809 möts 8.000 ryssar och 5.000 svenskar i Slaget vid Sävar som satte punkt för Finska kriget mot Ryssland. Det svenska nederlaget, som berodde på olyckliga taktiska beslut från svenskt håll, ledde till att Sverige förlorade Finland och Åland efter 600 år och Torneå och Muonio älvar blev ny riksgräns i norr. Kriget blev slutet på Sveriges stormaktstid, vi fick en ny kungadynasti Bernadotte, en ny konstitution, 1809 års regeringsform. Vägen till parlamentarism och folkstyre kunde inledas. Hur kommer det sig då att så få känner till Slaget vid Sävar och dess stora historiska betydelse? - Tyvärr råder en allmän omedvetenhet om vårt förflutna. Välfärdsstaten, folkhemmet och Ådalen 31 har fått större utrymme i läroböckerna och detta känner folk till. Att Sverige förlorar Finland är en stor nationell händelse, men kriget har sopats under mattan som något obehagligt, konstaterar Martin Hårdstedt, militärhistoriker, författare och universitetslektor vid Umeå universitet. Långt till norr
- Att Sävar ligger i Norrland är säkert en bidragande orsak till glömskan. Men jag kan inte förstå att 60 mil ska vara en sådan enorm barriär. Under Märkesåret 1809, ett projekt initierat av regeringen, uppmärksammas dock 200-årsminnet. Syftet är att sprida kunskap om Finska kriget och stärka samhörigheten mellan Sverige och Finland. En av de större arrangemangen under 2009 är projektet Sista Slaget. På initiativ av föreningen Interaktiv historia återskapas slaget vid Sävar i ett reenactment, teater i jätteformat. Den historiska bakgrunden till Finska kriget skildras i en pjästrilogi skriven av Anna Sara Hammar. Först ut 2007 var kritikerrosade Dagarna i Tilsit. 2 december sker urpremiären på Sveaborg mot undergången och år 2009 visas Stadskuppen. Med 250.000 kronor från Riksteatern går Sveaborg mot undergången även ut på turné i landet. - Efter ganska liten beskjutning mot Sveaborg kapitulerade Sverige för Ryssarna. I dag förstår ingen varför detta skedde. Kanske var det förräderi, falska rykten eller skräckpropaganda, säger Anna Sara Hammar som återskapat händelsen via rapporter, dagböcker och protokoll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!