Artistnamnet Akay hänger med sedan tidiga tonåren då han målade graffiti i Stockholms förorter. När han blev äldre började han röra sig i staden samtidigt som den konstnärliga utvecklingen gått i stå.
- Jag blev mer nyfiken på stadsrummet och vad man kunde använda det till. Staden bjöd på nya begränsningar och svårigheter. Jag menar, du kan inte spruta graffiti mitt i stan. Därför började jag experimentera med nya former och material.
Faluröd stuga
Mycket omskrivet blev bland annat hans projekt där han byggde en liten faluröd stuga med rött staket mellan två motorvägar i Stockholm. Det var år 2002 och mycket har hänt sedan dess. I dag blir han inbjuden för att göra utställningar eller annan gatukonst runt om i världen. Under fjolåret var han och familjen lika mycket på resande fot som de var hemma i Sverige.
- Jag gillar att resa överhuvudtaget, bekanta mig med nya städer. Jag gillar Kairo och Reykjavik supermycket, men kanske främst Stockholm. Det är bekvämt och enkelt att arbeta här.
För staden och dess miljöer är hans huvudsakliga arbetsplats. Traditionella utställningsmiljöer och konsthallar bjuder inte på de sammanhang eller berättelser han kan fylla med innehåll.
- Utomhus arbetar man i en kontext, där platsen, bakgrunden och människor som passerar får betydelse. Det händer att konstverk försvinner efter några dagar. Det är parametrar man inte har kontroll över men det är utmanande. Vi jobbar också tämligen spontant med material vi hittar. Begränsningen är också att vi inte ansöker om pengar som traditionella konstnärer gör till offentliga utsmyckning.
Älskar det han gör
Även om han har en fem år lång konstutbildning från Konsthögskolan i Stockholm titulerar han sig inte konstnär. En titel han känner sig obekväm med. I stället kallar han sig "görare" från engelskans "maker".
- Gatukonst bedöms vara en högre form av graffiti. Själv ser jag ingen skillnad. Konstnär, nej det känns för högtravande. Jag var 35 år när jag började på Konsthögskolan och hade redan hittat mitt uttryck.
Ändå försörjer han sig huvudsakligen på sin konst men säger sig vara hopplöst oallmänbildad inom det konstnärliga fältet.
- Jag vet inte mycket om etablerade konstnärer och tittar sällan på konst. Däremot älskar jag det jag gör.
Aktuell med bok och film
Numer dokumenterar han och hans kollegor arbetsprocessen fram till färdigt konstverk. Det senaste en dokumentärfilm om en före detta konstfackselev som i sitt avslutningsarbete sprutade graffiti på en tunnelbanevagn. Han är också aktuell med boken Getting caught som innehåller 25 berättelser från Stockholm där han intervjuat gamla graffitikompisar.
- De får berätta om en dramatiskt sak som hänt i deras liv och är en ren textbok. Graffitin är ganska väldokumenterad i bild, men jag har intresserat mig för berättelsen bakom bilden.
Under samtalet med Alexander Kurlansky framkommer att han nästan uteslutande arbetar i samarbetsprojekt. Säger att det är en kvarleva från uppväxten då han målade graffiti med kompisar.
- Du vet vad man brukar säga. Delad glädje är dubbel glädje. Det är också ganska skönt att ha en kollega när det blir jobbigt eller tråkigt.
Alexander Kurlansky kommer att föreläsa under Bok och Bild under rubriken the act is the beauty.