Med barnets blick på Norrbotten

Producenten Daniel Isakson återvänder till Luleå. Med sig tar han erfarenheterna från Backa teater och visionen om en samlad barn- och ungdomsteaterverksamhet i länet.

VISIONER. Teaterproducenten Daniel Isakson ska undersöka möjligheterna att skapa en separat barn- och ungdomsscen i Norrbottensteaterns regi. För inspirationen står Backa teater i Göteborg och Unga Klara i Stockholm.

VISIONER. Teaterproducenten Daniel Isakson ska undersöka möjligheterna att skapa en separat barn- och ungdomsscen i Norrbottensteaterns regi. För inspirationen står Backa teater i Göteborg och Unga Klara i Stockholm.

Foto: Frida Hallberg

Kultur och Nöje2012-12-20 06:00

Vuxenvärlden tenderar att underskatta barns analytiska förmåga, givet även inom teatern. Daniel Isakson, musikalartist, skådespelare och producent uppvuxen i Luleå, menar att kulturlivet bär ett livsviktigt ansvar att lyfta barnperspektivet från tjusig målformulering till konstnärlig praktik.

- Tittar man på scenkonst för barn och unga finns ofta en förutfattad mening att barn- och ungdomskultur måste vara på ett speciellt sätt. Man tror att man inte kan prata om vissa frågor, men titta bara på Backa teater och Unga Klara. Där klarar man av att diskutera stora frågor. Det handlar om att se världen ur ungas perspektiv, säger han.

Visar vägen
Daniel Isakson kommer direkt från ett arbete som producent på just Backa teater i Göteborg, en institution under konstnärlig ledning av skådespelaren, dramatikern och regissören Mattias Andersson som fått flera utmärkelser, däribland Ibsenpriset (2007), Expressens teaterpris (2007), Svenska teaterkritikers pris (2007) och Publicistklubben västras stora pris (2012).

Backa teater har, liksom Unga Klara i Stockholm, banat väg för många satsningar på barnteater runtom i landet. Det är också erfarenheterna från Göteborg som Daniel Isakson bär med sig in i sitt uppdrag i Norrbotten.

Undersöka behoven
I projektet Ung scen norr, initierat av Norrbottensteatern, ska han undersöka behoven samt på vilket sätt en samlad barn- och ungdomsverksamhet kan organiseras i länet.

- Sverige är internationellt unikt i synen på barnkultur. Vi har Ung scen i öst, Klara i Stockholm, Backa i Göteborg. Malmö är på väg att skapa en barn- och ungdomsverksamhet, och även Dalateatern. Unghästen i Skellefteå gör redan ett fantastiskt arbete. Häruppe har man inte kommit igång riktigt. Vi behöver en brokig lillebror eller lillasyrra till Norrbottensteatern. Likväl som i storstäderna har barn och unga i Norrbotten rätt till professionell scenkonst som relaterar till deras verklighet, säger han.

Involvera barnen
I projektet som startar vid årsskiftet kommer Daniel Isakson att titta på utbudet av föreställningar, men också på hur barn och ungdomar själva kan involveras i sceniskt skapande. Det kan handla om en knatteverksamhet eller om att i större utsträckning samarbeta med skolorna.

Daniel Isakson menar att det i dagens samhällsklimat, med fascistiska rörelser på frammarsch i Sverige och övriga Europa, är mer angeläget än någonsin att ge barnen de tankeverktyg som konsten erbjuder.

- Konsten har uppdraget att kommentera, reflektera, uppröra, beröra och diskutera vår samtid. Barn har samma rätt att få del av kvalitativ kultur som ställer frågorna och hjälper dem att bli fria tänkande varelser. Teatern ska inte ge svaren, utan ifrågasätta, starta diskussioner och tankar hos publiken, säger han.

Tuffa ämnen
Han lyfter gärna fram sin tidigare arbetsplats, Backa teater, som inte väjer får tuffa ämnen. Nu spelar teatern Utopia 2012, där Mattias Andersson står för både manus och regi, i vilken unga människors berättelser om droger gifts ihop med Thomas Mores 1500-talsverk Utopia.

- Här pratar vi om enorma existentiella frågor. Har vi ett gemensamt ansvar för varandra i vårt samhälle? Tar vi det ansvaret? Vad är droger? Det handlar om att våga ställa frågorna. Barn och unga kan så mycket mer än vi tror. När barn tittar på teater de har en förmåga att analysera minsta detalj. Konst föder kreativitet och empati. Det är vad samhället behöver i dag, säger Daniel Isakson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!