Matilda Ruta: "Att visa en norm är ett val"

Matilda Ruta ser barnbokens bilder som redskap att tolka världen. Därför är det viktigt att ta ansvar för vilka normer som bilderna skapar, menar hon.

Matilda Ruta.

Matilda Ruta.

Foto: Leo Sellén/Scanpix

Kultur och Nöje2013-04-04 06:00

I serieboken Tummelisa eller den andra vildmarken dammade hon av den passiva sagofiguren och lät Tummelisa ta sitt öde i egna, hårdföra händer.

Lika noga är Matilda Ruta med att vända på gamla klichéer i sina barnboksillustrationer.

I debuten Kim och Skrutten jobbade hon tillsammans med författarna Karin Frimodig och Sara Berg bland annat mot heteronormen.

Noga med detaljer
Huvudpersonen Kim har en pappa och två mammor, men de vuxnas relationer är inte det viktigaste i boken - utan det syskon som snart ska komma.

Hon har själv tydliga minnen av barndomens ibland omtumlande möten med barnbokens bildvärld. Därför är hon noga med detaljerna och lägger gärna in extrabonus som fotograferat hår och gräs i collagestil, i sina bilder.

I senaste boken Mirja och pojken i det rosa huset är förskjutningarna från det vedertagna mycket subtila. En mormor kanske inte måste vara en rosig bullbakare utan kan få ha leopardlinne och bjuda på köpebullar ur plastpåse?

- Jag vet att barnen tar bilderna på stort allvar, så små förändringar i bilden påverkar hela berättelsen för läsaren. Det är alltid ett val att visa upp en gammal norm igen.

Matilda Ruta

Ålder: 30 år.

Bor: I Stockholm.

Bakgrund: Utbildad på Grafisk design och illustration på Konstfack i Stockholm.

Inspirationskälla: Saker på stan. "När jag åkte rulltrappa såg jag två småkillar som lekte med var sitt mjukisdjur att de åkte rutschkana. Att se sådana fina bilder är inspiration."

Aktuell: Med Mirja och pojken i det rosa huset, skriven av Sofia Nordin. Representerade Sverige på barnboksmässan i Bologna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!