Mat för kalla dagar

Foto:

Kultur och Nöje2015-12-04 16:00

Jag brukar välja mat efter säsong. Sparris på försommaren, späda morötter, sallad och tomater under sommar och tidig höst. Rotfrukter och äpplen på hösten och sedan, när vintermörkret är här för att stanna och julen står för dörren, citrusfrukter. Och då finns det en som är överlägsen alla andra. Blodapelsinen. Jag har fullständig mani på dem. Helt klart ett beroende som jag fastnar i så fort de landar i butikerna i början av december och tar mig ur först när de börjar bli torra och tråkiga några månader senare. De är vackra att se på, supergoda och laddade med c-vitamin. Det perfekta godiset. Jag brukar äta dem precis som de är, eller köra dem i juicemaskinen för en riktig lyxfrukost. Lite ingefära får gärna åka med och då känns det verkligen som en riktig piggelindrink. I år har jag faktiskt tänkt låta blodapelsinerna ta plats på matbordet också, som ett vackert inslag i salladen och som smaksättare i tomatsoppa. Den helstekta, ekologiska kycklingen blir säkert fantastiskt god med en apelsinsås till. Och kanske kokar jag blodapelsinmarmelad med stjärnanis och ger bort som gå borts-present när det vankas glöggkalas.

Vintertid blir jag också mer sugen på rejäl, varm mat. Kryddstarka grytor och gulaschsoppa är perfekt vintermat. Fil och yoghurt på frukostbordet ersätts av varm gröt. Gärna med frön och nötter. Det känns helt enkelt som om min kropp behöver något värmande och lite mer stärkande så här års.

Den här veckan avslutar vi med att tipsa om lite extra piffiga tacotillbehör. För alla vet ju att tacos är den perfekta fredagsmaten. Går hyfsat snabbt, barnen blir glada och ja, det är ju gott. Och det är inte särskilt tidskrävande alls att sätta sin egen prägel på denna maträtt. Våga välja bort halvfabrikaten och gå loss lite i köket!

Trevlig helg!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!