Mat för hungriga och nyrika

Den nordryska gästfriheten tog sig uttryck i att bröd och salt dukades fram på en vacker hemvävd bordlöpare.

Kultur och Nöje2005-07-13 06:30
<P><STRONG>Till Archangelsk - del 3 </STRONG></P>
<P>Det får jag höra när jag besöker ett museum i staden och står och beundrar de traditionella vävnaderna.<BR>Jag måste erkänna att jag inte hade några förväntningar alls beträffande maten när jag reste till Archangelsk. På den punkten liksom många andra har jag fått ändra mig.<BR>Redan på tåget blir jag glatt överraskad. I restaurangvagnen serveras en underbar soppa med lök, rotfrukter och skinkstrimlor som heter soljanka. Under 100 rubel kostar den, ungefär 25 svenska kronor och det finns flera goda ölsorter att välja på att dricka till. Till soppan får man också ett gott, mörkt bröd.<BR>Frukosten är annorlunda<BR>Frukosten på hotellet Belomorskaja skiljer sig både från den sparsmakade kontinentala och det rika buffébordet vi svenskar har vant oss vid. Här serveras kokt fisk med potatis, korv och ris eller panerad kycklingfilé till morgonmålet. Det vita brödet är minst intressant. Det påminner mest om en vetebrödskiva.<BR>Människorna bakom diskarna i saluhallen visar upp en stor etnisk mångfald ungefär som den man möter på Hötorget i Stockholm. Men invandrarepitetet är det ingen som använder här. De är ju alla från samma land. Här kan du hitta småskaligt producerade specialiteter. Produkterna kommer från ställen där försäljarna har personliga kontakter, någonstans i någon annan del av det stora landet. Från Adigeia i södra Ryssland kommer den säregna rökta, trådiga och flätade osten som smakar kött men som också påminner om kaffeosten från Tornedalen.<BR>Tilltalande priser<BR>Min tolk Natasha Koryakina leder mig vidare i matens tecken och in i stadens mest exklusiva matvarubutik. Här saknas ingenting av kött och charkvaror. Jag botaniserar mellan hyllraderna där spännande tesorter och marmelader trängs. <BR>För att inte tala om alla nötter och torkade frukter. Priserna tilltalar mig men jag förstår att Natasha inte skulle drömma om att handla här. Det här är en affär för turister och de nyrika ryssarna. I Archangelsk finns det gott om bra restauranger där man för sympatiska priser kan både njuta och bli mätt. Traktir, i slutet av den stora affärsgatan Trojtskij prospekt, bjuder på rysk mat i en rustik folkloremiljö och trevlig personal. Deras förrättssallad med rödbetor, ost, vitlök och majonnäs är utmärkt liksom den ölmarinerade köttgrytan med potatis, gratinerad under osttäcke i keramikskål.<BR>Är man i Ryssland stöter man på blinier förr eller senare. Blinier är pannkakor med olika fyllningar. Storkorning, salt fiskrom och smetana ingår i en klassisk blini men det går också att få dem med äpple, kanelgrädde och choklad.<BR>Lite flottare restaurang är Pomorski som också erbjuder ryskt fast med onödiga influenser från både Italien och Frankrike. Kreativa uppläggningar och serviceminded personal uppväger inte besvikelsen över att det som ska vara saffransås förmodligen innehåller gurkmeja istället.<BR>Kanske är den här restaurangen också mest för turister och nyrika.<BR>De nyrika ryssarna hör jag talas om hela tiden. Liksom hot och till och mord på affärsmän som misstänks ha hamnat i onåd hos någon kreditgivare.<BR>fortsättning i morgon... </P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!