Marx styrka och svaghet

"En grundkurs i komplexiteten i ett stort tänkande". Så beskriver Jan-Olov Nyström Sven-Eric Liedmans nya biografi om Karl Marx.

Marxism. Sven-Eric Liedman reder ut fenomenet Marx i sin nya biografi.

Marxism. Sven-Eric Liedman reder ut fenomenet Marx i sin nya biografi.

Foto: Cato Lein

Kultur och Nöje2015-11-10 15:00

Litteratur

Återigen läser vi Marx. Hellre än vi läser Piketty som bara förklarar hur den oroväckande kapitalismen fungerar, men inte varför. Historiens mest inflytelserike politiske tänkare måste ha förstått varför detta kapital både lockar och plåga oss med sin kraft.

Nu reder Sven-Eric Liedman ut fenomenet Marx med en jättebiografi, tjänligt både som kompendium och livsberättelse om en 1800-talsgigant och hans värld. En imponerande arbetsinsats och vår tids ekonomins kriser behöver den och politikens abstinens efter samhällelig visdom är enorm.

Men ärligt talat, lika djupsinnig som Marx var som analytiker och tänkare, lika besvärlig verkar han ha varit som politiker och aktivist. Faktiskt inte särskilt framgångsrik eller ens lämpad, hans briljans må skina över artiklarna från revolutionens 1848, hans praktiska handlag gör det inte. Både styvsint och vildsint i sin polemik inom arbetarrörelsens pionjärorganisationer, dessutom ofta ideologiskt styrd av sin egen historieuppfattning så att han gärna läxar upp verkligheten när den inte fogar sig efter hans bestämmelser.

Enorm i sin beläsenhet, ofta nog ett hinder för att förverkliga de jättelika bokprojekten, endast ett band av Kapitalet fick han se i tryck, vännen Engels hade ett styvt jobb med de efterlämnade manuskripten. Dessutom fattigare än en råtta i landsflyktens London, hustrun förtvivlade, två av barnen dog där i slummen. En tillflykt i läsesalen på British Library och ekonomin räddas av Engels, fabriksägarsonen, och lite senare av ett morsarv, men umbärandena är på riktigt.

En grundkurs, men inte i marxism i sin perversa sovjetform, utan i komplexiteten i ett stort tänkande, Liedman beskriver hur teorin växer, genom ungdomsskrifterna, genom den jättelika Grundrisse fram till Kapitalet. Och Marx styrka och svaghet blir tydlig. Viljan att omfatta allt, att behärska all tillgänglig empiri för att kunna formulera en allomfattande teori om människans ekonomiska vara i sin samtid och historia. Det är gigantism från systemtänkandets 1800-tal, dogmen lurar hela tiden bak tvärsäkerheten. Sofistikerad och faustisk, men bättre än någon annan beskrev han kapitalismens drivkrafter.

Marx filosofiska ståndpunkt var att både förstå världen och att förändra den. Där gömmer sig fröet till senare tiders dogmatiska marxism. Om du både formulerar en teori om världen och samtidigt ser till att världen påverkas i enlighet med den teorin, då har du tagit steget in i ideologin och börjat motsäga vetenskapen. Teorin får absoluta anspråk och förtrycket är då bara en omröstning avlägset.

Än lever vi i kapitalismens tid och det är Marx som förklarat den.

Titel: Karl Marx. En biografi.

Författare: Sven-Eric Liedman

Förlag: Bonniers

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!