Mänsklig kedja skyddar Egyptens kulturarv

I protesternas spår har rapporter om plundring och skadegörelse av Egyptens kulturskatter strömmat in. På tisdagen fortsatte demonstrationerna i full kraft, men bilden av vandaliserade museer nyanserades något.

INGET STULET. Militärens säkerhetsstyrka bevakar nu Egyptiska museet i Kairo. I helgen tog sig plundrare in via taket och halshögg                          två mumier. Inga föremål har dock blivit stulna, enligt Zahi Hawass, tidigare riksantikvarie, numera minister i den nya regeringen.

INGET STULET. Militärens säkerhetsstyrka bevakar nu Egyptiska museet i Kairo. I helgen tog sig plundrare in via taket och halshögg två mumier. Inga föremål har dock blivit stulna, enligt Zahi Hawass, tidigare riksantikvarie, numera minister i den nya regeringen.

Foto: Tara Todras-Whitehill/Scanpix

Kultur och Nöje2011-02-02 06:00

- Ena timmen får jag förfärliga uppgifter om skadegörelsen, nästa timme får jag helt motstridiga uppgifter. De här rapporterna bygger ofta på andra- eller tredjehandsuppgifter. Det har skett skadegörelse, men omfattningen kan vi inte veta ännu, säger Lana Troy, professor i egyptologi på Uppsala universitet.

Egyptens riksantikvarie Zahi Hawass, även nyutnämnd minister för arkeologi och kulturarv, har bekräftat att de plundrare som i helgen tog sig in på Egyptiska museet i Kairo krossade flera glasmontrar och förstörde ett flertal föremål, däribland två mumier. På sin hemsida uttrycker han sin tacksamhet över att inget verkar vara stulet, och de föremål som har förstörts ska gå att restaurera.

"Stort mod"
Troligen är det tack vare lokalbefolkningen som museet inte råkade värre ut. Efter att den statliga televisionen uppmanat Kairos invånare att komma till museet bildades det en mänskliga kedja runt museet, som omvärlden kunnat se på bilder utskickade över hela världen.

- Det visar på ett stort mod och en medvetenhet hos egyptierna. Problemet med Egypten är att det finns så många värdefulla lämningar. Det är en stor uppgift att skydda dem, och vi kan bara stödja egyptierna i det arbetet, säger Lana Troy.

I dag står Egyptiska museet under militärt skydd, men även andra museer har råkat illa ut. Museet för islamsk konst bevakas även det av militär och Koptiska museet, som också har attackerats, beskyddas av egyptierna själva.

Karnaktemplet räddat
Sofia Häggman, egyptolog på Medelhavsmuseet i Stockholm, har noga följt vad som händer med de historiska skatterna och berättar att en attack mot magasinen vid Karnaktemplet i Luxor också ska ha stoppats av lokalbefolkningen.

- Den stora faran nu är mindre museer runtom i landet. De magasin som finns i anslutning till utgrävningarna har i många fall haft inbrott och delvis plundrats, säger Sofia Häggman.

Nu uppmanas antikvitetshandlare och museer att hålla utkik efter egyptiska föremål som kan leta sig ut på marknaden.

Lana Troy understryker dock att man även i arkeologiska kretsar i första hand tänker på människorna i Egypten.

- Det är klart att jag är bekymrad över monument och samlingar, men jag är mer bekymrad över det egyptiska folket. De förtjänar att ha det så mycket bättre och att kunna ta hand om sitt kulturarv under bättre levnadsvillkor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!