Det var en tankeställare.
För när startar processen som gör att hyggliga män och kvinnor, historiskt och i nutid, mördar i religionens, politikens, etnicitetens eller sexualitetens namn?
Eller som i föreställningen Svenne som Norrbottensteatern nu sätter upp: Hur kan en helt vanlig kille från landet plötsligt vara utsedd till partisekreterare i ett främlingsfientligt parti utan att förstå hur han hamnade där?
Stort intresse
Teaterföreställningen Svenne av Per Nilsson har tidigare spelats på Norrbottensteatern, för fem år sedan. Det var innan Sverigedemokraterna kommit in i Sveriges riksdag och innan massakern på Utöya i Norge i somras.
- Intresset för föreställningen är enormt. Texten hamnar i en helt annan relief i dag, menar föreställningens regissiör Catherine Parment.
Det var hon som för fem år sedan satte Per Nilssons bok Svenne i händerna på dåvarande teaterchefen.
En väckarklocka
-Jag upplever att vi i Sverige har en tendens att sopa samhällsproblem och samhällsföreteelser under mattan. Utöya var en riktig väckarklocka. Tänk, denne man, jobbade i åtta år med förberedelser innan han skred till verket. När går utanförskap över till extremism? Det intresserar mig, menar Catherine Parment.
Svenne spelas av skådespelaren Hakim Jakobsson och kommer att spelas under hösten vid några offentliga föreställningar men framför allt uppsökande på länets högstadium och gymnasieskolor.
- Vi vill få ungdomarna att tänka efter. Föreställningens mål är att starta funderingar, inte att beskriva rätt och fel. Vi dömer ingen. Alla åsikter är lika värda, säger Hakim Jakobsson.
Han betonar att det inte handlar om politisk teater. Däremot en annorlunda pjäs och en annorlunda form.
- Samtidigt är det självklart med uppföljande arbete efter eller i samband med en föreställning för mig som tidigare jobbat på Rosteriet. Det handlar om att göra människor delaktiga, menar han.
I anslutning till skolföreställningarna kommer nämligen eleverna tillsammans med sina lärare göra ett värdegrundsarbete. Till sin hjälp kommer de att ha Eva Britt Tjernqvist, projektanställd på Norrbottensteatern. Hon har bland annat jobbat fram frågeställningar där reflektioner från föreställningen kan bearbetas.
- Svenne, säger bland annat i föreställningen att han bara gjorde som de sade. Men vilket ansvar har vi själva för våra handlingar? Hur fria är vi att välja? Det är frågor eleverna kan få arbeta vidare med efter föreställningen.
Svenne har premiär i Luleå nästa vecka.