Målet är att göra Ice Music till en turistattraktion

PRECISION. Till skillnad mot isskulpturer måste Tim Linhart ta isens energi i beräkning när han bygger isinstrument. Det innebär att både in- och utsidan är relaterade till varandra och måste arbetas med samma precision. "Isen ska böjas, men inte för mycket, då spricker den".

PRECISION. Till skillnad mot isskulpturer måste Tim Linhart ta isens energi i beräkning när han bygger isinstrument. Det innebär att både in- och utsidan är relaterade till varandra och måste arbetas med samma precision. "Isen ska böjas, men inte för mycket, då spricker den".

Foto: Roland S Lundström

Kultur och Nöje2011-12-09 06:00

Han har arbetat på nätterna på sin bakgård i väntan på kylan. Trumsetet har redan smält fyra gånger. Iskonstnären Tim Linhart försöker färdigställa sina isinstrument till årets första Ice Music konsert som ska ske i Korpilombolo på luciadagen.

- Är det nollgradigt är det bara att ta en ledig dag. Minus fyra grader är den ideala temperaturen.

Fiolen är nästan klar. Den har under dagarna bott i frysen hemma hos Tim och Birgitta Linhart. Gitarren är också under uppbyggnad. Det är en vecka kvar innan instrumenten ska vara färdiga, men Tim Linhart har förtröstan. Kylan är på väg och han har rutin på att bygga isinstrument.

- Jag kan bygga instrument för en 13-manna orkester på sex veckor, säger han med självklarhet.

En kärlekshistoria
För detta med is kan han. Det förstår man efter en stund i Tim Linharts sällskap. Han talar om hållfasthet, energier, molekyler och isars olika egenskaper. För det är stor skillnad mellan klar is och vit is, inte bara visuellt, utan är egentligen helt olika material för en iskonstnär att jobba med. Klar is som växer från botten och uppåt är mer solid eftersom den innehåller mindre luftmolekyler. Vit is växer fortare men har mer luftrum. Mycket användbart, enligt Tim Linhart.

Tim Linharts känsla för is är egentligen en lång kärlekshistoria på 27 år. Han var skiibump i New Mexico, senare i Colorado. I utbyte mot skidpass gjorde han först snöskulpturer och senare isskulpturer.

- Jag bodde i ett tält på berget. Jobbade på nätterna, åkte lite skidor och sov på dagarna. Då lärde jag mig vad man kan få uppleva när man struntar i klockan, vilken tid på dygnet det är. Jag hade hela natten för mig själv när jag jobbade i de tjusiga miljöerna i Beaver Creek och Vail. Det var helt otroligt.

Han visar bilder från olika projekt han genomfört, ofta ganska riskabla sådana. Han har hängt ut från klippor, halvfärdiga isskulpturer och tillverkat specialbyggda trappstegar som hänger ut i luften.

- Dessa farliga projekt har givetvis fått mig att fundera på isens natur, dess styrkor och svagheter. De tekniska utmaningarna har varit många. Visst, det är en vetenskap som jag lärt mig via känsla och erfarenhet. En känsla för energi och vad den gör med is.

Underbart ljud
Det var för 14 år sedan som han började tillverka isinstrument, inspirerad av en vän i Colorado som tillverkar gitarrer.

- Jag kunde inte förstå processen bakom att tillverka en gitarr, men fick idén till att bygga en stor violin i is. Då funderade jag främst hur den skulle se ut, medan min vän undrade hur ett isinstrument skulle låta.

Det tog Tim Linhart fyra veckor att färdigställa den stora violinen. Dess livslängd blev en minut.

- Då hade jag inte en aning om vilken klang ett isinstrument skulle få. Jag var helt hänförd när jag spände strängarna och fick ett underbart ljud. Jag spände strängarna lite mer för att få en djupare klang. Då gick instrumentet sönder. Isen höll inte för det trycket.

Men han var fast, trodde på sin idé och möjligheten att skapa fullt fungerande isinstrument för musikaliska uppträdanden. Resten är vad man kallar historia. I dag har Tim Linhart åtta CD-skivor med Ice Music inspelade världen över och han har förfinat konstformen så att musik som spelas på hans instrument är baserad på melodi och harmoni istället för de oavsiktliga toner som is kan skapa.

- Jag är ingen purist, utan använder is till de delar av instrumentet som materialet passar för. Även ett vanligt musikinstrument är tillverkat av olika delar av trä, menar han.

Konserthall i is
Nu är den stora visionen att bygga en konserthall i is i Luleå för musikaliska uppträdanden med isinstrument. Målet är att göra Ice Music till en turistattraktion på samma sätt som Icehotel och Treehotel kan erbjuda annorlunda upplevelser unika för vår del av världen. Om det blir verklighet låter framtiden utvisa, även om projektet bemötts positivt.

- Människor gör saker de tror på. Jag har mött många skeptiker under mina 14 år. De tror inte att det går att skapa musikalisk kvalitet med isinstrument. Jag säger att de har fel, säger Tim Linhart.

Han menar att det till sist egentligen handlar om TRO, att tro på möjligheten att skapa storverk med isinstrument.

- Om människor inte tror på vad de gör, ger de inte all energi. Det blir vekt och skört. Dessutom finns det en föreställning om att Ice Music bara passar klassisk musik. Det är fel. Det har spelats rockkonserter, jazz, soul och romsk musik med isinstrument jag byggt.
Begränsningen finns bara i människors medvetande, säger Tim Linhart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!