Ett vernissage där han också kommer att hålla konsert tillsammans med Svante Lindqvist.
Kostfack
Redan som 17-åring började Björn Ståbi på konstfack på 1950-talet. Han fortsatte sedan på Otte Skölds målarskola och blev kvar under många år som hjälplärare. Efter några år i Spanien där han tecknade och skissade för kommande måleri flyttade han 1963 till Hälsingland och startade ett konstnärskollektiv.
- Det var under Gröna vågen. Vi var tre familjer som köpte en stor gård. Det är märkligt men det var de små detaljerna, som var sopborsten skulle stå, som skapade slitningarna.
Efter sju år var han ensam kvar på gården och träffade sedan sin fru Viveka. Tillsammans började de bygga upp kursverksamhet på den stora gården. I dag har de keramikverkstad, ateljéer, grafikverkstad, snickarverkstad, en loge, replokaler för musiker och övernattningsrum. Och Björn Ståbi slutade måla helt. Han fick tidigt konstnärslön som spelman och under hela 1970-talet var det musiken som stod i fokus.
Drunknade i tekniker
Det var först under 1980-talet han började måla igen.
- Jag var trött på måleriet. Jag hade drunknat i tekniker och material, men så beslutade jag mig för att ge måleriet en chans igen. Jag köpte fem ark papper och en ask kol. Det var skönt att återvända till det svartvita tecknandet igen.
De tavlor han nu ställer ut är främst målade under de senaste två åren, alla egentligen på temat kosmos.
- Jag har alltid varit intresserad av astronomi, tid och människans betydelse. Jag återkommer hela tiden till existentiella frågor i mitt måleri.
Det svartvita tecknandet har han nu lämnat.
- Under studietiden handlade det mycket om färgnyanser och då förlorade jag mig helt i detaljer. Nu när jag åter använder färg är det främst symboliskt. Jag har också lämnat den gamla motivvärlden för abstrakt måleri. Du måste vara ärlig mot dig själv i ditt konstnärskap, annars fungerar det inte.
Mångsysslare
Viveka Ståbi ställer ut stengods, muggar, kannor, skålar och andra bruksföremål. Hon var lärare innan hon hittade keramiken, men det är som mångsysslare paret Ståbi överlever och försörjer sig.
- Det är mycket svårt att överleva som keramiker. Då ska du vara ett stort namn och mycket etablerad på marknaden, säger hon.
Klockan 13 i dag lördag hålls konserten med Björn Ståbi och Svante Lindqvist.