Lyftet för bokrean?
- Med tidens tand börjar väl intresset från media och kunder att vattnas ur, säger Anders Billing, VD för bokkedjan Ugglan.
I en lagerlokal i Spånga utanför Stockholm blir Kristina Ahlinder, VD för Svenska förläggareföreningen och författaren Ernst Brunner upphissade i en gaffeltruck. Runt omkring dem sträcker sig hylla efter hylla fulla med böcker upp mot taket. Kristina Ahlinder hälsar alla välkomna och passar på att tacka "Micael Bindefeld och hans trevliga gäng". Ernst Brunner berättar en lång historia om ett par skor. Sedan vidtar intervjuer, mingel och gratismat.
"Vitamininjektion"
Pressträffen är något nytt. Aldrig tidigare har bokbranschen på det här sättet annonserat bokreans start med något så stort och påkostat. Tidigare har man skickat ut en katalog, punkt slut.
- Jag tror det är viktigt att man emellanåt gör något nytt, både för konsumenterna, förlagen och bokhandlarna. För att bryta eventuell slentrian, säger Kristina Ahlinder efter att ha kommit ned från gaffeltrucken
Men kanske finns det tyngre vägande skäl än så. 2005 års bokrea inbringade 11 procent mindre intäkter än året innan. 2006 års siffror är än så länge inte klara, men Kristina Ahlinder uppskattar det till att det var ungefär oförändrat. Dessutom förlorar de traditionella boklådorna mark mot internetbokhandlarna. Billiga böcker finns att få tag i året runt, överallt.
Är inte det här en desperat branschs sätt att blåsa liv i sig själva?
- Nej. Så känner inte jag det. Vi står på en bra försäljningsvolym och har en viss tillväxt. Sen far försäljningen mellan kanalerna, och det är väl bra om man kan vårda och agera innan det åker ner i källaren, säger Anders Billing, VD för bokkedjan Ugglan, som består av 54 butiker i Sverige.
Färre dammsamlare
Nystarten för bokrean utlovar ett "fräschare" utbud, med flera nya titlar och färre dammsamlare. Tidigare har man fått kritik för att många svårsålda titlar dyker upp år efter år.
- De försöker väl göra en omstart helt enkelt. De tycker nog att det varit lite kritik i media om att det är samma titlar som kommer om och om igen. De har tagit åt sig av kritiken och de vill de visa, säger Fredrik Lind, chef för svenska avdelningen på bokhandeln Hedengrens i Stockholm.
Hedengrens är en av de bokhandlare som valt att stå utanför den stora bokrean, som organiseras av de största kedjorna. I stället ger man ut sin egen reakatalog, och väljer att specialisera sig på lite smalare titlar. Det har gett resultat: när branschen som helhet gick back med 11 procent under rean 2005, höll sig Hedengrens på plus minus noll. Men Fredrik Lind är inte skadeglad.
- Det är bra för oss om det går bra för dem. Man ska inte slåss internt, man ska slåss mot andra branscher.
Fakta Årets bokrea
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!