Einar Bredefeldt, Luleå, kan vinna pris i Kristallen

För sin roll som pastor Sindre i Knutby har Einar Bredefeldt från Luleå nominerats till årets manliga skådespelare för det svenska tv-priset Kristallen.

Einar Bredefeldt från Luleå spelade pastor Sindre i tv-serien "Knutby". Nu är han nominerad till årets manliga skådespelare.

Einar Bredefeldt från Luleå spelade pastor Sindre i tv-serien "Knutby". Nu är han nominerad till årets manliga skådespelare.

Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Kultur och Nöje2022-08-17 17:01

– Det känns jättebra! Svinroligt, säger Einar Bredefeldt.

Nomineringarna haglar över tv-serien "Knutby" i årets Kristallengala som äger rum på Cirkus i Stockholm 1 september. Själva serien, som sändes i TV4, är nominerad till årets tv-drama, men även fyra av skådespelarna har chansen att vinna det eftertraktade tv-priset.

Aliette Opheim som spelade Eva – Kristi brud – och Alba August som spelade barnflickan Anna är båda nominerade till årets kvinnliga skådespelare. Klara Hodell är nominerad till årets kvinnliga biroll. 

Einar Bredefeldt har vetat om det ända sedan i juni. Beskedet damp ner som en total överraskning och var inget han hade förväntat sig. Sedan har han fått hålla det hemligt fram till torsdagen då alla nomineringar tillkännagavs.

Tv-serien "Knutby" är regisserad av Goran Kapetanovic och baseras på Jonas Bonniers roman "Knutby", en fiktiv berättelse med stark verklighetsförankring med kända karaktärer och händelser.

Den handlar om 21-åriga Anna som flyttar till Knutby, blir förtrollad av värmen och gemenskapen i pingstförsamlingen som leds av de unga pastorerna Eva och Sindre. Det dröjer inte länge innan Anna blir använd som ett otäckt verktyg i ett drama som är så obehagligt att det nästan är osannolikt – om det inte hade varit för att det ligger en sann historia bakom.

– Jag har fått bygga en rollakaraktär baserad på verkligheten, men har haft konstnärlig frihet att utforma den, vilket har varit jättespännande. Jag har inspirerats av många olika män genom historien som med hjälp av sin maktposition har förtryckt och manipulerat kvinnor, berättar Einar Bredefeldt.

Innan serien hade premiär var Einar Bredefeldt, född 1991, och uppvuxen på Porsön i Luleå ett relativt okänt namn. Inte nu längre.

Hur mycket har "Knutby" betytt för din karriär?

– Mycket. Det har varit så roligt att den har blivit så uppskattad. Många människor har tyckt om det vi har gjort.

Hade du själv någon erfarenhet av religiösa sammanhang innan?
– Nej, ingenting.

Hur har serien bemötts i kristna läger?

– Jag har fått väldigt fin respons även därifrån. Just att visa på maktförtryck som ibland används i religionens namn – många som har varit med om det i andra sammanhang har tyckt att det har varit viktigt att lyfta fram. Det är ju något som fortfarande pågår på olika ställen i världen. 

Hur var det att spela rollen?

– Det var väldigt svårt och samtidigt givande för mig som skådespelare. Jag arbetade mycket med att balansera mellan det mjuka och hårda som gör en sådan karismatisk person både tilltalande och frånstötande – med tanke på de handlingar han utför för att förtrycka människor.

Vad tycker du om dina nominerade kvinnliga medskådespelare?

– De är fantastiska – otroligt duktiga skådespelare. Det var verkligen givande att få arbeta med dem och så roligt att vi tillsammans fick ett sådant förtroende att vara med och påverka hur serien skulle bli.

Efter "Knutby" spelade Einar Bredefeldt Mozart i Amadeus på Helsingborgs stadsteater. Just nu arbetar han med en ny tv-serie som han ska filma i höst.

– Vad det är får jag tyvärr inte säga, det är hemligt.

Han har för närvarande inga jobb på gång i Norrbotten men ska komma och hälsa på i sin hemstad Luleå i slutet av september.

Årets gala leds av Peter Settman och direktsänds i TV4 och på TV4 Play. Sammanlagt 22 priser ska delas ut och Einar Bredefeldt kommer själv att vara på plats.

TV-galan Kristallen

Kristallen är ett kvalitativt pris och gala för svensk tv-produktion. 

Priset är instiftat för att stimulera till produktion av tv-program med hög innehållsmässig, konstnärlig och teknisk kvalitet samt ge den svenska tv-branschen en möjlighet att växla synpunkter och erfarenheter från produktion av tv-program. 

Kristallen vill med priset belöna nytänkande och originalitet samt exceptionellt gott hantverk för att på det sättet inspirera de som jobbar med mediet att prestera ännu bättre. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!