Luleås badhus är centrum i ny bilderbok

l BILDERBOK I LULEÅMILJÖ. Peo Rask och Fanny Felicia Svanberg kommer i dagarna ut med den fristående fortsättningen på bilderboken Fabriksområdesforskare Felicia Fahlander som utspelade sig i Svartöstan. Nu är det en annan Luleåmiljö som står i centrum, nämligen badhuset.

l BILDERBOK I LULEÅMILJÖ. Peo Rask och Fanny Felicia Svanberg kommer i dagarna ut med den fristående fortsättningen på bilderboken Fabriksområdesforskare Felicia Fahlander som utspelade sig i Svartöstan. Nu är det en annan Luleåmiljö som står i centrum, nämligen badhuset.

Foto: Illustration: Fanny Felicia Svanberg

Kultur och Nöje2011-09-02 06:00

Felicia Fahlander är tillbaka. Nu i en mörkare ton.

- Jag tyckte den förra boken blev för gullig, säger Fanny Felicia Svanberg, illustratör.

För cirka ett år sedan kom bilderboken Fabriksområdesforskare Felicia Fahlander ut på Black Island Books. I dagarna kommer den fristående fortsättningen Felicia Fahlander och farfars nycklar ut på samma förlag. Berättelsen har Peo Rask skrivit och Fanny Felicia Svanberg är illustratör. Och precis som förra gången är berättelsen förlagd till Norrbotten och Luleå.

- Både min och Fannys drivkraft är att hämta inspiration där vi bor. Det är miljöer vi känner till och det är nog än viktigare för barnen boken vänder sig till. Egentligen hade vi tänkt att bok nummer två skulle utspelas i gruvmiljö, men det var svårjobbat samtidigt som Fanny jobbade i Lofoten. Därför valde vi en annan välbekant miljö, nämligen Luleå och närmare bestämt badhuset, säger Peo Rask.

Uppslaget till berättelsen är hämtat ur den egna verkligheten. En av Peo Rasks döttrar ville åka till badhuset.

- Och när har föräldrar tid? Jo, på söndagar men då var badhuset stängt.

Öppnar dörrar
Denna episod utgör bakgrunden i Felicia Fahlander och farfars nycklar. Skillnaden är att Felicia Fahlanders farfar tidigare har jobbat som vaktmästare och kan därför öppna och stänga nästan alla dörrar, även till det stängda badhuset.

Det förbjudna besöket på badhuset för dem senare till Luleås stadshus där "politikerna pratar, diskuterar och bestämmer". Felicia Fahlander har nämligen ett ärende. Hon vill att badhuset ska vara öppet varje dag.

Fanny Felicia Svanberg är uppvuxen i Svartöstan och är välbekant med Luleås badhus.

- Men vi åkte hit vid festligare tillfällen. Annars fick vi hålla tillgodo med badhuset på Hertsön, ler hon.

Cirka ett halvår har hon arbetat med illustrationerna som hon medvetet gjort mörkare, inte bara för att berättelsen utspelar sig i november i Luleå.

- Jag tyckte den förra boken blev för gullig. Jag har i stället jobbat mycket med akryl och teckningar och annat man kan hitta på, säger hon.

Hård konkurrens
Det är dock i ett rum i Göteborg som hon gjort de flesta illustrationerna. Där satt hon tillsammans med en annan Luleåbo i förskingringen, lyssnade på P1 och Mikael Niemi och färdigställde illustrationerna.

Där kunde hon jobba, arbetet som servitris på en ö i Lofoten tog hon tjänstledigt ifrån.

- Det fungerade inte att jobba där. Om det är mörkt här på vintern, är det ingenting mot hur det är där uppe, säger hon.

Den första boken är slutsåld. Peo Rask hoppas på samma utfall för bok nummer två.

- Generellt har Sverige en mycket bra utgivning av barnböcker, med duktiga författare och illustratörer. Konkurrensen är stenhård. Vi jobbar dock på en regional marknad och det tror jag gynnar oss. Dessutom är det ovanligt att barnböcker utspelas i fabriksmiljö med arbetande föräldrar. Arbetslivet är ganska frånvarande i många barnböcker. Arbetar exempelvis Alfons Åbergs pappa? Därför skulle det vara spännande att förlägga en barnboksberättelse i gruvmiljö. Inte bara för att det är en regional miljö.

En tredje bok om Felicia Fahlander?

- Det vore roligt, men det är illustrationerna som tar tid. Vi får se, säger Peo Rask

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!