Luleåkonstnärer på plats vid invigningen av kulturhuvudstadsåret

INSTÄNGD UTE. Konstnären Lars Lundqvist kommer att leva isolerad bakom en snö- och ismur under hela invigningshelgen av kulturhuvudstadsåret i centrala Umeå, utan tak och med en eld som enda sällskap och värmekälla. "Det är ganska likt ett fängelse eller ett kloster. Du lever ett helt annat liv bortanför vardagen", säger han.

INSTÄNGD UTE. Konstnären Lars Lundqvist kommer att leva isolerad bakom en snö- och ismur under hela invigningshelgen av kulturhuvudstadsåret i centrala Umeå, utan tak och med en eld som enda sällskap och värmekälla. "Det är ganska likt ett fängelse eller ett kloster. Du lever ett helt annat liv bortanför vardagen", säger han.

Foto: Linda Wikström

Kultur och Nöje2014-01-20 15:02

Konstnären Dan Lestander från Luleå är en av tre curators som jobbar med kulturhuvudstadsårets invigning i Umeå.

Hans uppdrag har varit att skapa City of Winter.

- Jag rekommenderar alla som tänkt besöka invigningshelgen att ta på sig varma kläder, för mycket sker utomhus, säger han.

Det är bråda dagar. Om inte fullt två veckor ska Umeå inviga kulturhuvudstadsåret och förutom ett storts pressuppbåd med 200 journalister väntas också gäster från hela Europa. Dan Lestander, vars uppgift har varit att designa utomhusmiljön, är förväntansfull.

- Hela Umeå centrum byter skepnad och fylls av snö, is, eld och videokonst. Närmare 70 personer arbetar med att förverkliga City of Winter.

Instängd bakom snö- och ismur

Det handlar om konkreta byggnader, bland annat borgen Aurora, där formen inspirerats av norrsken. Men kanske framförallt en uppsättning nationella och internationella konstnärer som skapar verk utifrån sin relation till snö och is.

En av dem är konstnären Lars Lundqvist från Luleå.

I verket Barriär kommer han att leva isolerad bakom en snö- och ismur under hela invigningshelgen, med bara en eld som sällskap och värmekälla. Lars Lundqvist har för cirka sex år sedan genomfört en liknande konstperformance på Gültzauudden i Luleå.

- Det viktigaste då var att folk brydde sig. När man lever så isolerad finns ett stort behov av hejarop och uppmuntran, säger han.

Någon köldgräns har han inte. Detta kommer att genomföras oberoende hur långt ner kvicksilvret sjunker. Larmknappen är lika med att elden slocknar.

- Visst finns det en fysisk utsatthet i att leva ute i en snö- och isbur i två dygn utan möjlighet att ta sig ut. Jag får inte somna för då slocknar elden. Men framförallt är det den mentala isoleringen som är utmaningen. Jag ser verket som ett sätt att ta tempen på samtiden och samhället.

Kommunikation

Det som intresserar honom mest är kommunikationen mellan människor. Hur tydliga vi är mot varandra och hur vissa miljöer är mer tillåtande än andra för människor att närma sig andra.

- Betraktare kan förnimma mig genom den eld som hålls vid liv. Det kan vara lättare för vissa människor att närma sig eftersom det finns ett filter i form av snö och is. Samtidigt blir man som kommunikatör en del av verket eftersom man måste tala högt för att kunna prata med mig. En synlig kommunikation, men visst det går bra att kasta in lappar, presenter och mat om man hellre vill det, säger han.

Fler konstprojekt

Andra konstprojekt som tar form under invigningshelgen, inbjudna av Dan Lestander, är delar av videokonstverket Nordic Outbreak, som i våras bland annat visades i New York. Det handlar om samtida nordisk video som nu visas ute i vinterlandskap. I vänortsparken möts 55 konst- och arkitektsstudenter från Sverige och Polen i ett gemensamt konstprojekt som är under process och så kommer Carolina Falkholt med verket Utopi. Ett monumentalt och platsspecifikt konstverk på en stor snövägg i centrala Umeå. Verket innefattar också en performance som hålls på fredagen.Dessutom medverkar konstnären Tomasz Domanski med verket Square Dome och Dan Lestander själv med verket Sånt är livet mina vänner som visats på världsutställningen i Hannover 2000.

- Andra curators inbjuder till andra upplevelser ute i Umeå centrum. Bland annat inbjuder curator Frida Grassman till Soundscapes - ett nytt ljudlandskap. Anna Linder har bjudit in internationella konstnärer som samarbetar för att belysa rätten till att använda och utveckla sitt språk. Och eftersom kulturhuvudstadsåret bygger på de åtta samiska årstiderna kommer Rådhustoreget att intas av Sápmi Today. En samtida och futuristisk samisk plats med långkok, samtal och gäster.

Fakta/Tio höjdpunkter

1. Invigningshelgen: Umeå 2014 öppnar stort den 31 januari till 2 februari. Längs Rådhusesplanaden uppförs långa snöväggar som rymmer olika konstverk. Snön möter video, graffiti och metall i olika skulpturer. Staden ljussätts på ett radikalt nytt sätt. Kulturårets samiska tema blir synligt på Rådhustorget som görs om till en samisk och futuristisk samlingsplats, "Sápmi i dag". Bland helgens artister finns samiska Sofia Jannok, Inga Juuso och Ulla Pirttijärvi men också Frida Hyvönen från Robertsfors/Paris. 70 umeåbor håller egna invigningstal. Umeåbarnen uttrycker sina framtidsvisioner i olika paviljonger.

Nya Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi invigs på Västerbottens museum.

2. Gitarrmuseet: Invigs 1 februari. Umeåbröderna Samuel och Mikael Åhdén har sedan tonåren byggt upp en helt unik samling av elgitarrer och elbasar som nu blir en permanent utställning.

3. "Ubmejen Biejvieh": Samiska veckan den 26/2 till 12/3, är i år förlängd till två veckor med samiska föreläsare, konserter, utställningar, film, teater och dans på Västerbottens museum, på det samiska kaféet Tráhppie och andra platser i Umeå. Ett unikt tillfälle för den som vill gå på djupet med den samiska kulturen.

4. "Right is wrong": Den 8/6 till 12/10 presenterar Bildmuseet den kinesiska samtidskonstens utveckling från 1970-talet, via Himmelska fridens torg och fram till i dag. Verken kommer från den samling som Lars Nittve just nu håller på ett att bygga upp i Hongkong 2017.

5. "Norrländsk passion": Urpremiär i Umeå 3/5. Tre unga dramatiker, med rötter i Norrland, har skrivit tre nya pjäser: Camilla Blomqvist, Gustav Tegby och Therese Söderberg. Fem teatrar framför den helafton tillsammans med hjälp av lokala aktörer på varje plats.

6. "The shape of punk to come": 5/5 framför Norrlandsoperans symfoniker musiken från hardcorebandet Refuseds sista album. Musiken har bearbetats av tonsättaren och dirigenten Jonas Nydesjö tillsammans med David Sandström från Refused. Idén kommer från kulturföreningen Humlan.

7. Nycirkusfestival: 29/8 till 7/9. Nycirkus- och gatuartister från världens alla hörn kommer under en festival arrangerad av Umeå teaterförening.

8. "Elektra": Premiär 14/8. Richard Strauss opera görs utomhus av Norrlandsoperan i samarbete med det katalanska scenkollektivet La Fura dels Baus som gjorde OS-invigningen i Barcelona. Operan görs i fullt format med drygt 250 medverkande.

9. "Staden": Premiär 12/9. Ett allkonstverk av dansgruppen Nomodaco i samarbete med Umeås konstnärliga campus. Vad kan en stad vara och hur ser Umeå ut i dag?

10. "Blanche och Marie", urpremiär 10/10 på Norrlandsoperan, nyskriven opera av Mats Larsson Gothe och Maria Sundqvist efter Per Olov Enquists roman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!