Varje tisdag träffas medlemmarna i ateljén i Kulturens hus och målar under ledning av bildpedagog Lena Dahlberg.
- Jag har alltid tyckt om att skapa, pyssla och måla. Det ligger i släkten, så jag har blivit en pysseltjej. Jag målar för att det är skönt. Jag får bilder i huvudet som jag ser medan jag målar. Men ibland målar jag fritt. Jag har svårt att se alla färger, det får jag hjälp med av Lena, säger Emma Byström.
Reser till London
I augusti 2012 reser Emma Byström och Erik Pettersson, också medlem i gruppen, till London för att representera Konsthallen. I samband med Paralympics arrangerar Svenska sjömanskyrkan en samlingsutställning på temat rörelse. Utställningen kommer att bygga på ett urval verk från medlemmar i FUB-gruppen i Luleå, dagverksamheten Inuti i Stockholm och konstutbildningen Unikum på Österlen. Gruppmedlemmarna ska välja ut målningar i samarbete med Lena Dahlberg.
- Det blir spännande, annorlunda och kul, säger Emma Byström.
Erik Pettersson har med sig sin bror och assistent Tomas till bildgruppen. Flera färdiga tavlor står lutade mot väggen intill; mellan färglagren framträder bokstäver och figurer. Erik Pettersson berättar om bilden som under pågående intervju växer fram under hans pensel. Han tecknar med händerna och Tomas Pettersson översätter:
- Det är en sköldpadda och någon som fiskar. Det kanske är du och jag som fiskar.
Veteran i gruppen
Vid staffliet bredvid sitter en av veteranerna i gruppen. Björn Hedqvist har varit med sedan starten för åtta år sedan. På hans duk växer ett rutmönster fram och färgerna appliceras med små, fina penseldrag. Delar av hans produktion kommer att ingå i OS-utställningen.
- Det känns bra, säger han.
Även Anna Ekholm har varit med i bildgruppen från start. Varje tisdag gör hon i ordning sin målarväska. Anna Ekholm har svårigheter att uttrycka sig i tal men genom måleriet får hon ett språk.
- Det är ett uttryckssätt för henne. Så är det för många av våra ungdomar. Det här betyder jättemycket, säger hennes mamma Margareta Ekholm.
Under samma tak
Konsthallens pedagogiska verksamhet driver flera bildgrupper riktade till olika målgrupper, FUB-gruppen är en av dessa. Det som gör arbetet unikt är den omedelbara närheten till den professionella konsten.
- Här har vi utställningar att jobba utifrån, det ger idéer och inspiration. Vi kan prata om konst, jobba med konst, uppleva och prova på. Vi arbetar undersökande och experimenterande men aldrig bedömande. Allt är möjligt - det är en resa i färg och form, säger Ingela Ögren Weinmar, pedagogisk ledare i Konsthallen.
Lena Dahlberg har arbetat med FUB-gruppen i tre år, dessförinnan var hon verksam som bildpedagog i Norrköping. Även då jobbade hon ihop med personer som har olika typer av funktionsnedsättningar.
- Det här betyder så mycket, det handlar om att få ett sätt att uttrycka sig, ett språk, och att få utlopp för sina känslor. Det stärker självförtroendet att tillhöra en grupp och visa sina saker för andra. För mig är det fantastiskt inspirerande att jobba med den här gruppen, säger hon.
Att FUB-gruppen blivit inbjuden att delta i Paralympicsutställningen är stort. Lena Dahlberg konstaterar att gruppmedlemmarnas arbeten mycket väl lever upp till utställningens tema. Bilderna är kraftfulla och färgstarka, många av verken sjuder av lust och rörelse.
- Nu ska vi tillsammans sätta ihop utställningen, säger hon.
Även Norrbottenspubliken kommer att få ta del av FUB-gruppens produktion. De verk som ska skickas till London kommer från och med den 1 april 2012 att ställas ut i Konsthallens projektrum.