Ljusa tider för konsten i Norrbotten

SATSNING. Nytillträdde länskonstkonsulenten Lena Ylipää tycker att det ser ljust ut för konsten i Norrbotten. "Det är jättekul med de institutioner som håller på att byggas upp i Boden, Kiruna och Luleå. De ger ringar på vattnet", säger hon.

SATSNING. Nytillträdde länskonstkonsulenten Lena Ylipää tycker att det ser ljust ut för konsten i Norrbotten. "Det är jättekul med de institutioner som håller på att byggas upp i Boden, Kiruna och Luleå. De ger ringar på vattnet", säger hon.

Foto: Andreas Wälitalo

Kultur och Nöje2013-11-30 06:00

Lena Ylipää brinner för konsten och tycker själv att konst är ett samarbetsprojekt.

– För mig är konstnärligt skapande inte något ensamarbete utan det uppstår vid möten med andra människor, säger hon.

Det är Lena Ylipää som är Norrbottens nya länskonstkonsulent och hon bubblar av entusiasm inför det kommande arbetet som i korta ordalag går ut på att främja, stärka och utveckla konstlivet i ett län där hon menar att man nu på allvar satsar på konsten.

– Det är så himla kul att det puttrar i Norrbotten nu. Vem kunde tro det för några år sedan, säger hon och ler stort.

Med skrivningarna i en nyklubbad kulturplan som ram för sitt arbete är det tänkt att hon ska hjälpa till att ge konsten i Norrbotten ett rejält lyft de närmaste åren. Bland satsningarna finns en permanentning av de tre delarna i institutionsbygget Konstmuseet i norr – Havremagasinet i Boden, Konstmuseet i norr i Kiruna och Resurscentrum Luleå.

– Det har hänt så mycket på konstområdet i länet de senaste åren och det känns bra att ha planen i ryggen när man ska ut och arbeta.

Behövs

Ylipää ser fram emot uppbyggandet av institutionerna och hon menar att de verkligen behövs.

– Det har inte funnit så mycket i länet förut, förutom länsmuseet och konstföreningarna och jag tror att de nya institutionerna kommer att ge ringar på vattnet.

Det är faktiskt andra gången som Ylipää sätter sig på stolen som samordnare för konsten i Norrbottens län. Första svepet på stolen gjorde hon 2006-2008 och nu är det dags för ett nytt tvåårsförordnande. Någonting måste hon ha gjort rätt den första gången ...

– Skillnaden mot förra gången är att upplägget den här gången är en anställning med fast plats där man ingår i ett sammanhang. Förra gången handlade det om ett arvoderat uppdrag som jag skötte från hemmet i Lainio. Nu sitter jag i ett kontor i en korridor som jag delar med flera andra konsulenter och det är otroligt kul och öppnar möjligheter för samarbete.

Fysiska möten

Att stötta de utövande konstnärerna i länet kommer att bli ett viktigt fokusområde för den nya länskonstkonsulenten.

– Jag kommer att jobba med att se till att de hittar ut ur länet med sina verk och att de får mer betalt för sitt arbete.

Ylipää vurmar också för unga konstnärer och hon önskar att det var fler som sökte sig till de högre konstutbildningarna. I närområdet finns bra skolor både i Umeå, Rovaniemi och Tromsö, tipsar hon.

– Det är också viktigt för de unga att möta konsten och konstnärerna. Det fysiska mötet är viktigt. Att titta på annan konst under utbildningstiden gör att man ser sitt eget berättande i ett större sammanhang.

Attraktivt

Ryktet om den norrbottniska satsningen på konst håller på att sprida sig utanför länets gränser och det märker Ylipää.

– Norrbotten håller på att bli ett attraktivt område att jobba i. Som ung konstutövare söker man sig till ställen som känns spännande.

En stor del av jobbet kommer Lena Ylipää att sköta på fältet. Förra gången hon jobbade med de här frågorna så befann hon sig "på vägen" två tredjedelar av tiden.

– Riktigt så mycket blir det kanske inte den här gången men jag vill vara där ute, där det händer något.

När man jobbar med att stötta andra kan det vara svårt att hinna med det egna skapandet, något som Lena Ylipää är medveten om.

– Det kan vara svårt att få det att gå ihop och att orka men jag jobbar numera mycket med min syster Anita Ylipää och det samarbetet kan kanske vara en räddningsplanka, en ventil.

Fakta : Lena Ylipää

Namn: Lena Ylipää.

Ålder: 48 år.

Familj: Sambo.

Bor i: Boden och Lainio ("Kommer alltid att vara navet").

Jobb: Nytillträdd länskonstkonsulent med lön från landstinget under de närmaste två åren.

Utbildning: Hantverkets folkhögskola, Leksand (1989-1991). Konstfack i Stockholm (1989-1991), Konsthögskolan i Umeå (2004-2005).

Separatutställningar: Luleå, Narvik, Kiruna, Gällivare, Leksand, med flera.

Samlingsutställningar: Norge, Ryssland, Japan, Island, bland annat.

Stipendier (urval): Sasakawa Foundations resestipendium (1995), landstingets Rubus Arcticus (2001), Sveriges Bildkonstnärsfonds tvååriga arbetsstipendium (2002).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!