I den tredje delen, Flickornas historia – världen, skildras åter 17 olika livsöden under olika epoker och platser: Kolonialismen i Australien, den hotade regnskogen på Borneo, romerna i Spanien, kurderna, offerriterna i Inkariket, Gaza med flera. Några av flickorna, som Karin Månsdotter, Marie Antoinette, banditdrottningen Phoolan Devi och straffången Mary Wade, har funnits på riktigt, andra får ge ord åt en historisk verklighet.
”Varje människa är en historia” är mottot och Lindström skriver både sakligt och känsligt om flickors (rika som fattiga) utsatta och ömtåliga livsvillkor. Att ta del av kvinnans/ flickans historia bakåt i tiden är berättelsen om lidande och förtryck, ojämlikhet och svek, men Kristina Lindström lyckas med att förläna texten ett nära nog andligt skimmer, mycket tack vare att barnen här oftast kan ty sig till en älskad farmor eller någon annan omtänksam person. Detsamma kan sägas om Lina Bodéns poetiskt finstämda och vackra svartvita illustrationer, alla föreställande söta, finklädda flickor. Kanske att de tecknas lite väl vekt och vackert. Den fattiga bakgrunden syns här inte alls. Å andra sidan är det skönt att vila ögat på bilder av något annat än människans rovdjursmentalitet som här blir alldeles särskilt tydlig i skildringen av det 40-åriga apartheidsystemet, kulturrevolutionen i Kina och atombomben över Hiroshima, där rädslan för ”atombomssjuka” till och med stötte bort dem som överlevt.
Flickornas historia riktar sig i första hand till högstadieläsare, eller yngre läsvana. För varje epok finns en faktaruta som sammanfattar fasorna.