Livet fortsätter överraska Tranströmer

PRESS. När det stod klart att årets Nobelpris går till Tomas Tranströmer strömmade press från hela världen till Tomas och Monica Tranströmers lägenhet. Lycka och förskräckelse i lika proportioner beskrev de känslan.

PRESS. När det stod klart att årets Nobelpris går till Tomas Tranströmer strömmade press från hela världen till Tomas och Monica Tranströmers lägenhet. Lycka och förskräckelse i lika proportioner beskrev de känslan.

Foto: Maja Suslin

Kultur och Nöje2011-10-07 06:00

Det var så orimligt att det började kännas sannolikt. Men när klockan slagit tolv och ingen från Akademien hört av sig drog Tomas och Monica Tranströmer en lättnadens suck och åt lunch i stället.

Redan i trapphuset till Tomas och Monica Tranströmers lägenhet på Södermalm i Stockholm står det klart att något stort har hänt. Grannar tittar leende ut genom sina dörrar och fler och fler journalister och fotografer hittar dit. Peter Englunds besked att årets Nobelpris går till poeten Tomas Tranströmer var minst sagt efterlängtat - även om poeten själv aldrig skulle erkänna det.

- Nej, uppriktigt sagt hade vi aldrig trott att det här skulle hända, säger Monica Tranströmer, men får ett njaa till svar från maken.

Sedan stroken 1990, då Tomas Tranströmer förlorade en stor del av sin förmåga att kommunicera, har hustrun Monica spelat en allt större roll som länk till omvärlden. Nu sitter han avslappnad i sin favoritfåtölj och ser ut att vara ganska nöjd med den stora uppmärksamheten.

- Ja, du Tomas har kanske inte tvivlat lika mycket som jag, men jag tror inte att någon författare väntar sig ett sådant här pris. Det är så mycket du skulle vilja säga en sådan här dag, men orden finns inte till hands.

Musiken hans uttryckssätt
Det är bara några månader sedan författaren uppmärksammades stort i samband med sin 80-årsdag. Nu tar paret emot framför den flygel som sedan stroken blivit Tomas Tranströmers viktigaste uttryckssätt och när journalisterna blir allt fler stryker hustrun honom diskret över nacken.

Jo, visst borde man kanske ha anat, när det har spekulerats i så många år, medger de.

I morse hade de en lite annorlunda känsla jämfört med tidigare år: att han skulle få ett Nobelpris i 80-årspresent kändes så orimligt att det kanske var det bästa sättet som Svenska akademien kunde överraska på.

Men när klockan passerade tolv och ingen från Akademien hade hört av sig slappnade de av.

- Vi tyckte det kändes skönt, vi slapp det i år också, berättar Monica Tranströmer.

I stället satte de sig och åt lunch. En stund senare ringde telefonen, några få minuter innan Peter Englund klev ut genom dörrarna i Börssalen.

Nu väntar en intensiv period, men paret verkar fylld av tillförsikt, trots att poetens 80-årsdag firades stort och intensivt för bara några månader sedan.

- Vi har haft en skön och vilsam sommar, det känns som att vi ska kunna ta oss igenom det här.

Tomas Tranströmer får en fråga om inspiration och visar med handen hur livet har gått upp och ner genom åren, och Monica nickar.

- Livet förändrades när du drabbades av din stroke, men på något egendomligt sätt har det fortsatt att vara intressant ändå. Vi har fått uppleva mycket under dessa ganska tungrodda 20 åren, mycket som har inspirerat.

Född: Den 15 april 1931.

Uppväxt: På Södermalm i Stockholm med sin mamma, föräldrarna var skilda.

Familj: Gift med Monica Tranströmer sedan 1958, två döttrar och ett barnbarn.

Bor: På Södermalm i Stockholm, efter att i många år ha bott i ett radhus strax utanför Västerås. På somrarna i huset på Runmarö i Stockholms skärgård, som hans morfar byggde.

Bakgrund: Började skriva poesi på gymnasiet, där han träffade likasinnade litteraturintresserade. Läste därefter litteratur och psykologi på universitetet. Arbetade som psykolog, först på en anstalt i Linköping, senare i Västerås, framförallt på Arbetsmarknadsinstitutet. Även som etablerad poet fortsatte han arbeta på Ami, men på halvtid.

Debuterade 1954 med diktsamlingen 17 dikter. Därefter Hemligheter på vägen 1958, Den halvfärdiga himlen 1962, Klanger och spår 1966, Mörkerseende 1970, Ur stigar 1973, Östersjöar 1974, Sanningsbarriären 1978, Det vilda torget 1983, För levande och döda 1989, Sorgegondolen 1996 och Den stora gåtan 2004. Hans koncentrerade självbiografi, om sin uppväxt, kom 1993.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!