Lindegrenpriset till Folke Isaksson

Det blir poeten och författaren Folke Isaksson som får årets Erik Lindegren-pris på 50.000 kronor, Luleå kommuns stora lyrikpris som delas ut vartannat år i samband med Bok och Bild.

Kultur och Nöje2007-09-25 01:45
 - Jag trodde det var kört för min del och jag är mycket glad över priset som kommer i absolut rätt ögonblick, säger Folke Isaksson, som just nu sitter och skriver på något som han beskriver som det tyngsta han någonsin satt igång med. - Bonniers tyckte att jag skulle skriva en självbiografi och det kan ju vara intressant ibland, beroende på vem det är som skriver. Men när jag började tänka på det där, på att börja i barndomen och gå livet fram, kom jag i stället på att jag skulle skriva en indirekt självbiografi, nämligen om människor som haft stor betydelse för mig. Så det sitter jag och gör just nu, säger Folke Isaksson, på telefon från arbetsrummet i Vaxholm där han bor. Faderliga ögon
Han har just avslutat ett kapitel om Karin Boye och en av dem han redan skrivit om är just Erik Lindegren. - Jag kände honom, han var ju en centralgestalt. Han och Ekelöf, båda kanske de mest intressanta bland alla svenska författare. Egentligen har jag väl fattat först i efterhand att Lindegren såg på mig med nästan faderliga ögon och där tror jag faktiskt att min bakgrund som norrbottning hade en viss betydelse, även om Lindegrens blick i första hand riktades ut mot de internationella sammanhangen. Folke Isaksson, som också är hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet, får Erik Lindegren-priset "för ett rikt och mångsidigt lyriskt författarskap som omspänner mer än fem decennier och bärs av ett unikt engagemang". Juryn, som består av litteraturkritikern Bengt Höglund, författaren och litteraturvetaren Sven Nyberg, författaren och musikern Mattias Alkberg, litteraturkritikern Marie Lundström och litteraturvetaren Annelie Bränström Öhman, tar också fasta på Isakssons förtrogenhet med internationell litteratur som dels berikat hans eget författarskap, men också gjort honom till en inspirerande folkbildare och introduktör. Folke Isaksson föddes i Kalix och växte upp i Gammelstad. Besöken i Luleå har blivit färre med åren. I oktober fyller han 80 år. - Jag och min hustru hade planerat att resa upp och besöka Gammelstad i samband med min födelsedag, men av olika anledningar bestämde vi oss för att inte göra det. Nu har försynen givit oss en anledning att resa, ibland ska man låta just försynen styra tillvaron, och jag kommer att vara på plats i Luleå på Kulturens hus för att motta priset, säger Folke Isaksson, som redan hunnit skriva en stor del av den kommande boken. - Jag har satt ett målsnöre i mars nästa år, men numera tänker jag mer på tid som något som gives mig, inte som något självklart. Vardagen rymmer gott om förtretligheter, men att få Erik Lindegren-priset blir till en lördagens glädje.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!