Limerickar med Norrbotten i fokus

Foto:

Kultur och Nöje2013-12-11 06:20

Universitetsläraren Bo Renberg har alltid varit fascinerad av ord och ordvitsar.

Nu ger han sig på limericken som lockat med sin enkelhet och stränga form.

30 stycken närmare bestämt som kommer att presenteras här på Kurirens kultursida, där alla utgår från norrbottniska ortsnamn.

- Norrbottniska ortsnamn är lite speciella, men jag såg det som en utmaning även om det närmast var hopplöst att få till limerickar på Kiruna, Luleå, Piteå och Råneå, säger han.

Stort i England

Det går inte med säkerhet att spåra uppkomsten av limericken, som är uppkallad efter staden Limerick på Irland, men det finns en lång tradition av nonsensverser i England.

- Det var nog Hasse Alfredsson som bidrog till att höja statusen och insikten om limericken som versform i Sverige. Han var outstanding. Kvinnan i Gränna (se faktaruta) fick alltid publiken att ligga dubbelvikta i skratt.

Annars är det en diktform som lever ett ganska undanskymt liv bland övriga litterära format. Främst använd inom underhållningsbranschen där nämnda Hasse Alfredsson och Povel Ramel tillhör dem som tagit limericken till sitt hjärta.

Karikatyrtecknare

För Bo Renberg som redan i ungdomsåren började teckna karikatyrer har den förstnämnda varit en stort inspirationskälla.

- Jag hittade boken Svea Hunds limerickar som kom ut på 1970-talet hemma i bokhyllan. Då väcktes lusten att testa formen igen, säger han.

En kort vers, bestående av fem versrader med en strikt rimflätning har förvisso bjudit på goda stunder men också en hel del utmaningar.

- Jag vill ha med de större städerna i Norrbotten, men när jag klarat av en limerick på Kalix gav jag upp Överkalix. Det blev övermäktigt.

För det gäller att hitta rytmen på sina jamber och anapester, då flyter skrivandet och han hittar lösningar snabbt. Och även om orden är centrala i hans bildskapande, ett naturligt samspel, har han vinnlagt sig om att det underfundiga i bilden.

- Min tanke är att bilderna ska väcka lika många tankar som texten, att de ska tillföra något mer än bara själva ordet, både det komiska men också innehållsmässigt.

Nu efter 30 färdigställda limerickar med bilder, kanske det ändå inte riktigt är över.

- I morse kom jag på en bra limerick om en annan ort. Vem vet, det kanske kan stimulera till fler ordvitsar, säger Bo Renberg.

FAKTA/LIMERICK

Limerick är en särskild form av skämtvers som uppkallats efter staden Limerick på Irland. En limerick ska ha fem rader och rimschemat A A B B A. Första raden bör sluta med ett geografiskt namn och innehållet bör vara ekivokt eller innehålla en oväntad knorr. Antalet stavelser är inte givet, men den första, andra och femte raden har vanligen åtta, medan den tredje och fjärde har fem eller sex stavelser. Raderna 1, 2 och 5 ska dock ha tre betonade stavelser och de övriga raderna två.

Limerickens egentliga ursprung är okänt; bland andra Edward Lear populariserade formen. En typisk Lear-limerick:

There was an Old Man of Cape Horn

Who wished he had never been born;

So he sat on a chair,

Till he died of despair,

That dolorous Man of Cape Horn.

(ur Lear: A book of nonsense).

Ett exempel på hur en svensk limerick kan låta följer nedan:

Det bodde en kvinna i Gränna.

som sin stjärtmuskel så kunde spänna

att hon i detta hål

kunde strypa en ål

och till och med vässa en penna!

Versen finns i många olika versioner men den troliga ursprungsförfattaren är Hans Alfredson (ur Limerickar ur Svea Hund)).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!