Levande skildring av hårda tider

1658 och åren däromkring i ett Sverige som tycktes oövervinnligt. Krigen och erövringarna pågick som mest och det var småfolket som offrades på slagfälten. Margareta Sarri följer en fattig familj från en liten bruksort i Uppland och deras färd upp till det grymma okända nordanlandet, kopparbruket i Svappavaara, en främmande plats så långt bort att det knappast kunde leva människor där.

SKICKLIGT. Margareta Sarri skriver intressant släktkrönika.

SKICKLIGT. Margareta Sarri skriver intressant släktkrönika.

Foto:

Kultur och Nöje2007-12-18 01:45
Familjefadern står i skuld till bröderna Momma och för att betala skulden får de skriva kontrakt att stanna uppe i obygderna i fem år. Familjen består av fadern, modern och de bägge sönerna Erik och Abbe. Det som sedan skildras är en spännande del av vår norrbottniska historia, med den unge Erik Ståhlnacka i förgrunden. Livet uppe vid gruvhålet är så långt från nybyggarromantik man kan komma. Det är ett kärvt liv och ett hårt klimat. Pojken Erik är 15 år när familjen kommer upp till Svappavaara och både han och hans bror börjar arbeta sida vid sida med fadern. På ett enkelt men ändå dramatiskt språk skildrar Margareta Sarri denna familjs öden och historien växer så småningom ut till en hel släktkrönika. Dessa enkla människor har sedan ankomsten till Svappavaara gruvby en augustidag år 1658 - ett olyckans år om modern fick bestämma - i släktled efter släktled format vår lappländska, norrbottniska historia. För trots svåra umbäranden stannar man kvar efter kontraktstidens slut, trots allt fanns det möjligheter att skapa sig ett liv däruppe. Erik kommer i kontakt med
samerna och följer en sommar med till fjällen. Han möter kärleken i form av en flicka som efter många sorger och bedrövelser ska bli hans. Det är den kärlekshistorien som efter många, många generationer, gör det möjligt för just Margareta Sarri att skriva ner hans historia. Det är skickligt gjort och de historiska fakta som finns är ordentligt dokumenterade. Romanfigurernas personliga öden, ja, där är det Sarris fantasi som bestämt innehållet. Jag kan inte låta bli att läsa Sarris bok jämsides med att bläddra i norrbottnisk gruvhanterings stora urkälla, boken De mörka bergen, av Gunnar Ahlström. Och naturligtvis, där nämns faktiskt en historia om den gamle smältaren Stålnacke, som mot slutet av 1600-talet vitt och brett berättade om oupptäckta malmreserver runt Svappavaara. Kanske oviktigt men ändå positivt för läsupplevelsen, är att Mommas dräng också är vackert formgiven. All heder till det lilla men väldigt aktiva förlaget Black Island Boooks.
Margareta Sarri Mommas dräng -Berättelsen om Erik Ståhlnacka Black Island Books
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!