Lenas kamp för att tro på sig själv

Tio år senare är det dags för uppföljningen av Kaj Pollaks film Så som i himmelen. Men det var ingen självklarhet att det skulle bli en andra film, enligt filmens regissör Kaj Pollak.

Orkestern. Hallelujaorkestern i filmen "Så ock på Jorden".

Orkestern. Hallelujaorkestern i filmen "Så ock på Jorden".

Foto: Anders Birkeland

Kultur och Nöje2015-08-21 23:00

Så som i himmelen handlade om en mans resa och att varje människa har en egen röst. Det kändes verkligen som EN film och därmed var berättelsen slut, säger han.

Däremot mötte han många människor under sina föreläsningsserier i landet som undrade när fortsättningen skulle komma.

– De satte också namn på uppföljaren; Så ock på Jorden. Dessutom kände jag lust att ta tag i karaktären Lena och utveckla henne, samt ge prästen Stig, den onda kraften i första filmen, en möjlighet att förändras och närma sig andra människor som en människa, säger han.

Det är tillsammans med sin fru Karin som manuset skrivits och utvecklats, men nu med en kvinna som huvudrollsinnehavare. En karaktär i första filmen som är smått fragmentarisk men som paret ville utveckla från en söt flicka till en kvinna med kraft och handlingsförmåga.

Det är Frida Hallgren som åter gestaltar Lena som finns kvar i den lilla norrländska byn Ljusåker efter att hennes kärlek, den världsberömde dirigenten Daniel Daréus, tillika körledare i byn, dött i en hjärtattack. Hon väntar deras gemensamma barn och föder ganska tidigt i filmen under spektakulära omständigheter.

– Jag älskar henne eftersom hon är fri, oerhört modig och rättfram. Hon tar plats på ett sätt som är ovanligt, speciellt för kvinnor. Hon tar sig nämligen an en vision och en mission utan att kunna allt perfekt, vilket kvinnor ofta ser till att de kan innan de tar plats. Därför blir många irriterade på henne, säger Frida Hallberg.

Hennes karaktär tar efter lång tvekan arbete i kyrkan där hon ska sköta musiken. Missionen är att fylla kyrkbänkarna igen och sätta upp en jubileumsföreställning med musik av Händel, nämligen Halleluja. Ett arbete som inte är helt enkelt och möts av massivt motstånd från vissa håll.

– Ja, hon åker på mycket pisk. Men jag tror att hon hämtar sin styrka eftersom hon genuint älskar livet. Där finner hon kraften att arbeta mot kyrkans föreställningar, patriarkat och manliga värderingar. Hon blir också fri från skuld, ett ok hon burit på sedan barndomen.

I den första filmen är kärlekshistorien mellan dirigenten Daniel Daréus som spelades av Mikael Nyqvist och Frida Hallgren i rollen som Lena central. Men både paret Pollak och Frida Hallgren menar att det var av betydelse att Lena fick möta kärleken igen i Så ock på Jorden.

– Jag tror att många människor känner igen att man är kapabel att älska igen efter att man förlorat någon. Det är mänskligt, säger Frida Hallgren.

Så ock på Jorden spelades in i trakterna kring Boden och Luleå under våren och sommaren 2014. Den går upp på biograferna i början på september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!