Lärdom av en hästspårvagn

Att uppleva kultur och att läsa böcker är bra för hälsan anser Kurirens krönikör Andreas Hoffsten och han har forskarna på sin sida.

Att uppleva kultur och att läsa böcker är bra för hälsan anser Kurirens krönikör Andreas Hoffsten och han har forskarna på sin sida.

Foto: Ulrika Vallgårda

Kultur och Nöje2019-01-19 05:00

Själva idén bakom en anekdot är förstås att man i bästa fall kan lära sig något, att den berättar lite om mänskliga tillkortakommanden. Gärna med en blink i ögat.

En av mina favoritanekdoter handlar om när man i Stockholm alldeles i början av förra seklet gick över från hästspårvagn till elektriskt drivna spårvagnar. På hästarnas tid stod föraren ute i det fria för att kunna ha nära kontakt med hästen, kanske piska på när det bar uppför. Men det lustiga i kråksången är att när färdmedlet fick elektrisk drift – ja då stod föraren kvar ute i det fria, i regn och rusk, vinter som vår. Det dröjde nästan tio år innan någon lyckades komma på att föraren inte längre behövde stå där ute och frysa, han kunde sitta inne i värmen även han. Och så fick det bli.

Denna berättelse ur verkligheten säger förstås något om vår bristande förmåga att tänka nytt när en ny verklighet står för dörren. Och anekdoten rann upp i skallen när jag härom veckan i radions P1 hörde om en ny stor, longitudinell engelsk undersökning där effekten av äldres kulturkonsumtion på hälsan mätts över en tioårs period. Den visade att de som minst en gång i månaden antingen såg en film, besökte en utställning, gick på teater eller konsert löper 48 procent lägre risk att drabbas av depression.

Och vad har då detta med hästspårvagnar att göra? Jo, varför inte tänka lite nytt kring hälsa och även godkänna att det skattebefriade friskvårdsbidraget kan gå till kulturaktiviteter när nu nya uppgifter bevisar att de har en hälsofrämjande effekt? Nu handlar kultur förstås inte allena om mätbara mål och nyttighet – läsningen av en bra bok kan ju faktiskt göra läsaren helt nedslagen. Nej, min poäng är förstås att kultur gör oss andligen rikare, nyfiknare, mer engagerade i livets mysterier och därmed friskare. Redan de gamla grekerna kunde det där om en sund själ i en sund kropp. Med andra ord, hälsa handlar inte bara om att motionera och äta klokt, även hjärnan eller kalla det själen om du vill, måste få stimulans. Jag har till och med läst om en hälsovårdscentral i Uppland som med ett nytt tänk ordinerat kulturupplevelser för patienter med depression.

Särskilt i dessa tider när populister och mörkabruna högerkrafter – som i alla tider har varit negativa till och oroade för allt nytt – runtom i Europa söker nedmontera nydanande och utmanande kultur. Borgarna skar nyss ner kulturbudgeten i Sverige med 200 miljoner.

”Kulturen ska inte bära sig – den ska bära oss” som Roger Norén vid Acusticum i Piteå skrev i en insändare härom veckan. Så sant.

Krönika

Andreas Hoffsten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!