Laestadiusoperan tar form

Foto:

Kultur och Nöje2007-06-13 01:45
Det börjar dra ihop sig till premiär för Laestadiusoperan i Kengis bruk utanför Pajala. På självaste midsommardagen fylls den gamla ladugården, som under senare år använts som förråd, av människor som vill höra Bengt Pohjanens text och den finländske kompositören Kaj Chydenius musik.

- Hittills har vi sålt över 2.000 biljetter, säger regissören och Tornedalsteaterns chef Ulf Fembro.

Drygt 3.000 publikplatser finns för uppsättningen som kommer att spelas hela juli månad.

50-tal skådespelare
Ulf Fembro är en av två regissörer till Pohjanens och Chydenius opera som framförs på fyra språk: meänkieli, finska, svenska och samiska.

- Jag samarbetar med den finländska regissören Riitta Tiri, vilket är helt naturligt eftersom jag inte behärskar meänkieli och finska.

Hela ensemblen omfattar ett 50-tal skådespelare, uppdelade i olika lag med möjligheter att ersätta varandra, något som är viktigt eftersom spelperioden är lång. De flesta är amatörer, men från Samiska teatern kommer Simon Marainen, Birit Ravdna, som spelade Fröken Julie i Samiska teaterns uppsättning av pjäsen, och Toivo Lukkari.

Simon Marainen spelar den unge Lars Levi Laestadius medan Markku Köngäs, skådespelare från Rovaniemi Stadsteater, gestaltar den äldre Laestadius i denna berättelse om den store predikanten och botanikerns liv och tankegångar.

- Det är en stark trupp från hela Tornedalen, både från den svenska och finska sidan. Amatörteatern här uppe har en lång tradition och kunskaperna är höga, det är helt enkelt svårt att överträffa, säger Ulf Fembro.

Så spelar till exempel Ann-Sofie Törmä, förra sommarens Madame Flod i Tornedalsteaterns Hemsöborna, rollen som Lars Levi Laestadius mamma.

Tillhörde damorkestern
Kapellmästare för orkestern är Klas Hjortstam, numera bosatt i Övertorneå. Han har en gedigen bakgrund i teatersammanhang, har bland annat samarbetat med regissören Ronny Danielsson. De övriga två orkestermusikerna är rekryterade på riksplanet. Violinisten Malin My Nilsson, kunde senast höras i Dramatens och Mats Eks uppsättning av Strindbergs Ett Drömspel och blåsaren Gunnel Samuelsson har också hon en bakgrund som teater- och orkestermusiker och tillhörde bland annat Kurt Olssons allra första damorkester.

- All musik är akustisk, vi tar inte hjälp av några mikrofoner och det fungerar fint.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!