Laban spökar på bio
Lilla spöket Laban föddes ur ren skräck i en garderob; urpappan hette Niklas, var tre år och livrädd.
Men historien berättas bäst av Niklas mamma Inger Sandberg, barnboksförfattare och tillsammans med maken Lasse en institution i den svenska barnlitteraturen:
- Niklas storasyster var fem och hade det dåliga, eller med historiens facit goda, omdömet att bjuda hem två grabbar som var i sexårsåldern. De stängde in Niklas i en garderob och gjorde spökljud; krafsade på dörren och brölade. När vi fått ut honom varade hans rädsla i flera dagar. Så fort han skulle öppna dörren till kylskåpet eller sopnedkastet frågade han "Finns det spöken där?"
- Då tänkte jag att det vore bra om man kunde vaccinera små barn mot spökrädsla. Och Laban dök upp. Det blev en riktigt terapeutisk hemmasaga.
45 minuter lång
Nu är Lilla spöket Laban, bokserien om det mörkrädda spöket, hemmasaga inte bara hos Sandbergarna i Karlstad utan hos barnfamiljer över hela världen. På fredag har filmen Lilla spöket Laban, med sex korta Labanepisoder på sammanlagt 45 minuter, premiär i 22 svenska städer.
- Det här är helt nytt för oss. På 1970-talet när våra böcker blev tv klippte vi ut alla figurerna, ställde upp dem, tog en bild, petade på dem och tog en ny, säger Lasse Sandberg.
- Till "Tummen" gjorde jag nästan 800 tummar med olika ansiktsuttryck Min producent drömde en mardröm där det blev korsdrag och alla jävla tummarna blåste ut över Gärdet.
Den här gången är det den legendariska animatören Pär Åhlin - Karl-Bertil Jonssons julafton, Dunderklumpen - som står för regin. Resultatet är extremt troget bokoriginalen och Lasse Sandberg konstaterar "jag har aldrig sett någon som kunnat planka mig så bra".
Nobbade tyskarna
I dag är Ingers och Lasse Sandbergs böcker utgivna på 33 språk. På 1980-talet fick de ett erbjudande från Tyskland om en Labanproduktion, men de säger att det var urvattnat och trist.
- De ville ha världsrättigheterna, och när vi tackat nej frågade de "vill ni inte bli miljonärer?" Jag svarade "Jo, men inte genom att sälja ut våra bilderboksbarn", berättar Inger.
Att Laban och de andra bilderboksbarnen numera är älskade av flera generationer får de många bevis på. Även om kärleken ibland tar sig udda former. Inger berättar:
- En gång var jag på väg ner i rulltrappan. På väg upp kom en kille som såg mig och ropade "Jag är så jävla trött på ?Lilla Anna och tårtan?, jag var tvungen att högläsa den tjugo gånger i går".
Helsvensk produktion
Till skillnad från Pippi, Pettsson och andra barnboksfigurer som blivit film är Lilla spöket Laban en helsvensk produktion. Förutom de sex episoderna i biofilmen gör Pär Åhlins team ytterligare sju. Samtliga ska så småningom visas i tv.
Makarna Sandberg är i dag inte säkra på att de skräckinjagande grannpojkarna utanför garderoben vet vad de ställt till med. Men den spökrädda Niklas verkar ha kommit över traumat. Han är nu vd på familjeföretaget Tre Sandberg som förvaltar Ingers och Lasses litterära arv.
Sandbergarna och Lilla spöket Laban
Inger Sandberg är född 1930, Lasse 1924. Hon är från början lärare, han illustratör.
Debutboken Fåret Ullrik får medalj kom 1953, Lilla spöket Laban gjorde sin entré 1965 och bokserien har därefter sålts i miljontals exemplar. Den senaste boken, Är det jul nu igen, sa spöket Laban kom år 2005.
Andra kända Sandbergfigurer är Lilla Anna och Långa farbrorn, Tummen och Pulvret.
Båda har suttit i Svenska barnboksakademin.
Debutboken Fåret Ullrik får medalj kom 1953, Lilla spöket Laban gjorde sin entré 1965 och bokserien har därefter sålts i miljontals exemplar. Den senaste boken, Är det jul nu igen, sa spöket Laban kom år 2005.
Andra kända Sandbergfigurer är Lilla Anna och Långa farbrorn, Tummen och Pulvret.
Båda har suttit i Svenska barnboksakademin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!