Kvinnliga författare får digitalt lyft

Emelie Flygare-Carlén.

Emelie Flygare-Carlén.

Foto: Albert Bonniers förlag

Kultur och Nöje2013-03-05 06:00

Lagom till Internationella kvinnodagen tillgängliggörs omkring 200 kvinnliga författarskap digitalt. Bland de författare som Bonniers lyfter fram finns sekelskiftesförfattaren Anna Branting, men också samtida namn som Sara Stridsberg.

- Många av de här författarna har inte funnits tillgängliga på länge. Tar man Anna Branting till exempel så har flera av hennes titlar inte gått att få tag på på över 100 år, säger Magnus Nytell, chef för Bonnierförlagen Digital.

Fredrika Bremer, Elin Wägner och Emilie Flygare-Carlén är några av de äldre författare vars alster nu har skannats in och digitaliserats för att säljas som e-böcker och print-on-demand-utgåvor. Men i takt med att böckers livscykel i bokhandeln har blivit kortare och kortare har det också blivit svårare att få tag på samtida författares verk. Därför finns även namn som Katarina Wennstam, Mare Kandre och Maja Lundgren med på listan.

Digitaliseringen av de kvinnliga författarskapen ingår i det så kallade Tusenprojektet, där 1.000 svenska klassiker görs tillgängliga som e-böcker. En del av böckerna har förlaget med stor möda fått leta upp på antikvariat för att kunna skanna in.

- För oss är det en kulturgärning att göra en så stor litterär skatt tillgänglig. Få av de här böckerna kommer att vara lönsamma direkt, det handlar om relativt okommersiella författarskap, säger Magnus Nytell, på Bonnierförlagen Digital.

De digitaliseras
också:

Inger Alfvén

Louise Boije af Gennäs

Karin Boye

Kerstin Ekman

Victoria Benedictsson

Ellen Key

Gun-Britt Sundström

Lena Katarina Swanberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!