Kvalitetslådan förlorar mot nätbokhandel
Under flera år har bokbranschen gått på högvarv. Men för de traditionella kvalitetsbokhandlarna har det blivit allt svårare att hävda sig i konkurrensen mot nätbokhandeln.
I våras gav bokhandlaren i Sveg, Tor Magnusson, upp. Trots statligt stöd bar sig inte försäljningen i Härjedalens enda boklåda, och i april började utförsäljningen till halva priset. Även den gick rätt trögt, enligt Länstidningen i Östersund. Men ännu har inte nätbokhandeln orsakat någon massdöd bland landets bokhandlare. Även om 35 procent av bokhandlarna gick med förlust i fjol, finns fortfarande 370 butiker, att jämföra med 373 året före. - Men det är förstås en allvarlig situation för flertalet av dem, säger Leif Olsson. Även om den traditionella bokhandeln genom åren klarat såväl bokklubbar som försäljningen i mataffärer är situationen en annan nu. Det är framför allt den traditionella kvalitetsbokhandeln, med många titlar och hög ambitition att sälja just böcker, inte kontorsmateriel, som känner av konkurrensen från Adlibris och Bokus, framhåller Leif Olsson. - Mycket i bokhandeln säljs på impuls, för den typen av affärer är inte nätet någon konkurrent. Men däremot för de människor som aktivt söker böcker, som är intresserade av bredden, de kanske börjar lära sig att nätet är en effektiv sökmotor. Och så ser man dessutom att det är billigare. Bygge ute på gatan
Svensk Bokhandels genomgång visar att Hedengrens och NK Bokhandel i Stockholm tillsammans med Åkerbloms i Umeå och Hamrelius i Malmö tappade 36 miljoner i omsättning i fjol, även om näthandeln inte är hela förklaringen. Gudmund Hamrelius framhåller i Svensk Bokhandel byggnadsarbete på gatan utanför som en orsak och Åkerbloms i Umeå har också förlorat skolboksförsäljningen till Umeå kommun. Hedengrens i Stockholm har, trots tappet, ingen avsikt att börja sälja annat än böcker. Däremot har man startat galleri i trappan för att höja upplevelsen för kunderna. - Vi ska bli ännu bättre, får kunden boken i handen brukar de köpa den. Jag har många kunder som säger "det är så underbart att gå här, tur att ni finns." Men det gäller ju att de handlar också - och njuter, säger Nicklas Björkholm, föreståndare på Hedengrens. - Nätbokhandeln tillför ju ändå någonting, den har en bredd. Mataffärerna kapar bara åt sig säljande titlar som folk ska köpa samtidigt med annat. De skapar inga ny läsare tror jag, de bara dumpar priserna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!