Spotify och Muxtape är två tjänster som på många sätt baseras på idén om blandbandet. När den brända CD-skivan eller gamla C90-kassetten inte längre räcker till förflyttas användningsområdet från stereon till datorn.
- Jag välkomnar den nya tekniken, säger blandbandsgurun Erik Olsson.
Han har tidigare drivit communityn Blandband där användarna kunnat ta del av varandras blandlistor. Sidan är nedlagd efter en hackerattack, och Erik Olsson har inte brytt sig om att fixa den. Det kanske är ett tecken som visar att intresset för blandbandet inte längre är på topp. Men människors driv att skapa musiklistor är i allra högsta grad intakt. - Det finns så mycket musik i dag att man måste ha en personlig referens, säger Erik Olsson. Tänket som man hade när man gjorde ett blandband måste ändras en aning för att det ska passa spellistorna. Men det finns en väsentlig skillnad: - Det går snabbare och listorna är mer slit och släng än vad de var innan, säger Erik Olsson. Ge bort som presentMan kan dock fortfarande ge bort spellistor till bekanta som personliga gåvor, men då rör det sig om länkar och inte skivor eller kassetter. Några spelregler som man brukade följa på blandbandets tid var att låtlängden skulle vara exakt lika på båda sidor av bandet. Den regeln behöver man inte längre bry sig om med till exempel Spotify. Men en regel som gäller är att listorna helst ska ha ett tema som är anpassat för en speciell tillställning som en fest eller en begravning. Har tillgång till mer
Erik Olsson gråter inte över blandbandets nederlag. Detta eftersom han nuförtiden har tillgång till mycket mer musik än vad han hade tidigare. - Jag är uppkopplad nästan hela tiden och har access till allting - alltid, säger han. Tjänsten Muxtape stängdes nyligen ner efter brott mot upphovsrättslagen, men kom senare tillbaka som en plattform för oetablerade band.