Kulturpolitik i ny kostym?

Kultur och Nöje2006-09-19 06:00
Slopad fri entré till de statliga museerna, mer pengar till kulturen, men sen? Alliansens gemensamma manifest innehåller knappt någon kultur.
Nu vill folkpartisten Cecilia Wikström diskutera fortsatt fri entré.
Även om förslaget om litteraturkanon i skolorna väckte sommarens hetaste kulturdebatt är det inte på kulturfrågorna som alliansen gått till val. I alliansens gemensamma valmanifest fanns några allmänt hållna formuleringar om kultur men inga konkreta förslag. Detta eftersom kulturfrågorna inte är något väljarna går till val på i första hand, menade Lena Adelsohn Liljeroth, (m) ledamot i kulturutskottet, i Svenska Dagbladet.
- Jag hade varit glad om det hade varit mer, men det är mycket som ska får plats i det där manifestet, säger hon nu.

"Viktig symbolfråga"
Just Lena Adelsohn Liljeroth, journalist och tidigare ordförande i Fryshuset, utpekas av både TT och Aftonbladet som en kandidat till kulturministerposten. Hon skulle i så fall bli den första från moderaterna - eller det tidigare högerpartiet - med ansvar för kulturfrågor sedan 1945. Lena Adelsohn Liljeroth har åtminstone tidigare sagt att hon förordar en renodlad kulturminister, vilket skulle betyda en tillbakagång till den uppdelning av departementen som den förra borgerliga regeringen införde 1991.
- Det är en viktig symbolfråga, som dock inte är förankrad i alliansen. Kulturen måste absolut ha sin egen minister, inte en kombinerad utbildnings- och kulturminister, säger även Cecilia Wikström (fp), ledamot i kulturutskottet.
Tidningen Expressen föreslår Sven Otto Littorin (m) som ny kulturminster med motiveringen att "han skulle åtminstone trivas med att mingla på premiärerna". Resumé, som fokuserar på mediefrågor, tippar Inger Davidson (kd), tidigare civilminster, eller Jöran Hägglund, centerns partisekreterare och ledamot i presstödsutredningen.
Traditionellt har de borgerliga kulturministrarna varit folkpartister. Resumé för fram Karin Pilsäter. Den enda fp-politiker som verkligen profilerat sig på kulturområdet är annars Cecilia Wikström, som lade fram förslaget om litteraturkanon i skolan.
Vem skulle du helst se som kulturminister i den nya regeringen, bortsett från dig själv?
- Ebba-Witt Brattström. Hon har integritet, en genuin känsla för kunskap och bildning och hon har ett starkt engagemang i kulturen, säger Cecilia Wikström.

Ingen fri entré
Förutom mer kultur i skolan (vilket alla partier vill ha) vill Lena Adelsohn Liljeroth bland annat driva igenom avdragsrätt för företag som köper konst och "bättre regler för sponsring".
Hon står också fast vid att avskaffa den fria entrén på statliga museer. Barn och ungdomar upp till 19 år ska dock kunna gå in gratis, helst på museer över hela landet, vilket på de flesta länsmuseer redan är verklighet. Även Moderna museet i Stockholm hade gratis entré för barn och ungdomar upp till 19 år före Marita Ulvskogs reform om fritt inträde.
Är det här exempel på en reform som ni vill avskaffa av prestigeskäl?
- Nej. Vi har varit emot det här från början. Det finns 800 museer i Sverige och det här är otillbörlig konkurrens.
Cecilia Wikström däremot är öppen för diskussion:
- Vi ska utvärdera den undersökning som nyligen visade att en majoritet av svenska folket var positiv till de fria entréerna. Jag lämnar inga garantier, men inget är hugget i sten, säger Cecilia Wikström.
Lars Amreus, överintendent på Historiska museet, tänker "ta en diskussion" med alliansen angående fritt inträde:
- Vi ser ju att det varit otroligt bra för museet och för publiken. Fri entré-reformen har haft så otroligt goda effekter. En annan fråga som är viktig för oss är Access-pengarna som ger arbetslösa akademiker jobb. De gör ett otroligt viktigt arbete med katalogiseringar och annat, och där vill vi veta om alliansen tänker ha kvar det inför nästa år.

Positivt till nytt operahus
Även Moderna museets chef, Lars Nittve, just nu på semester, har varit en ivrig påskyndare av fritt inträde. Hans vikarie Ann-Sofie Noring är försiktig.
- Vi avvaktar den kommande budgetpropositionen. Oavsett regering fortsätter vi att sätta konsten och publiken i första rummet. Vi ser fram emot att få arbeta med den nya regeringen. Vi har ju inte fått veta så mycket på förhand vad alliansen vill.
Hittills är det framför allt Stocholmsmoderaternas Kristina Axén Olin som allra tydligast deklarerat att hon vill ha ett nytt operahus i Stockholm. Även Lena Adelsohn Liljeroth (m) vill att den nya alliansregeringen ska jobba för ett nytt scenkonsthus som hon säger. Operachefen Anders Franzén tror dock inte att alliansens valseger ändrar utgångsläget.
- Jag har upplevt en positiv inställning från i stort sett alla politiker, både i riksdagen och lokalt. Från moderaterna och folkpartiet har jag ingen anledning att tro att man inte vill driva den här frågan. Men det beror ju också lite på vem som bli departementschef. Jag tror det är viktigt att regeringen tar ett initiativ till ny opera. Det måste ägaren, staten, göra.

Viktigt val
Riksteaterns Birgitta Englin är glad över att kulturen debatterats under valrörelsen:
- Det jag tycker är viktigt nu är att man ska titta på kulturen ur ett utvecklingsperspektiv. De scener vi har i dag är kanske 150 år och det är viktigt att hitta morgondagens scenkonst. Moderaterna har tagit sig an en utveckling av politiken och det vore synd om det inte gällde kulturfrågorna också.
Är det viktigt vem som blir kulturminister?
- Ja, det är jätteviktigt att det blir en person som kan ta sig an hela bredden av ett svenskt kulturliv, både det vi har nu och det vi skulle kunna få, både det som omfattar absolut toppklass till det man skulle kunna kalla för egna aktiviteter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!