Kulturkris i Europa 1/Kulturbudgeten drogs ned med 25 procent

Europeiskt kulturliv kippar efter andan. I dag startar Kuriren en artikelserie där vi gör nedslag i fyra europeiska länder där krisen slår hårt mot kulturen. Vi börjar i Nederländerna

Kultur och Nöje2013-02-12 06:00

Protestropen har tystnat. Nu packar delar av det holländska kulturlivet ihop sina pinaler och lägger ned. När kulturbudgeten minskats med en fjärdedel klarade inte alla att överleva på egen hand.

Gemma Jelier, administrativ chef på danskompaniet Dox och medlem i en av det nederländska kulturrådets referensgrupper, gör en kort historiebeskrivning.

Först kom protesterna och demonstrationerna. Sedan insikten om att regeringens beslut var oåterkalleligt. Därefter känslan av att vara utpekade som parasiter, sådana som tog pengar som kunnat användas till vård och skola.

- Gick man på ett födelsedagskalas så ville man inte riktigt säga att man jobbade med kultur. Då sade alla "men det är inget riktigt jobb, det är ju en hobby", berättar hon.

Hårt utsatt
Alla delar av kulturen har drabbats av nedskärningen, men dans- och teaterområdet är bland de hårdast utsatta.

De som inte klarat av att skaffa annan finansiering lägger helt enkelt ned. I Gemma Jeliers hemstad Utrecht räknar hon till fyra- fem ensembler som just nu håller på att avveckla verksamheten.

- Några av dem kommer aldrig att återuppstå. Det vi skär bort nu kommer att ta åratal att bygga upp igen. Men samtidigt finns det en otroligt positiv energi inom kulturområdet, särskilt sedan vi bytt regering, alla vill gå vidare nu och kämpa på, säger hon.

Kulturen i Nederländerna

Så stor var den holländska kulturbudgeten före 2013: 800 miljoner euro.

Så mycket har den skurits ned: 25 procent.

Momsen på biljetter: Höjdes först från 6 procent till 19. Då rasade besöksantalet markant till teater- och dansevenemang. I oktober förra året sänktes momsen åter till 6 procent.

Gemma Jeliers bästa framtidsscenario: "Att de dans- och teaterkompanier som överlever får stöd i sin egen stad, by eller region, inte bara från kommunen utan också från människorna som bor där. Det gör det möjligt för konsten att överleva."

Gemma Jeliers sämsta framtidsscenario: "Att ingen bryr sig om kulturen längre. Att den bara betraktas som en vänsterhobby, att människor hellre ser på tv och allra helst fotboll på tv."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!