Tekniken står Piteås Studio Acusticum för via sin så kallade Digitala Live Arena, DLA, ett internationellt distributionsnät för digitala medier driven av visionen att kultur- och nöjesutbudet ska vara tillgängligt för alla var än i världen man bor. Nu har det vuxit ut en viktig gren i detta nätverk som ska skapa nya kulturella mötesplatser för alla dem som av olika anledningar inte kan ta sig till konserthus och scener. Tillsammans med Norrbottens läns landsting, den kristna Betaniastiftelsen, Piteå kommun och Statens kulturråd driver DLA sedan årsskiftet ett utvecklingsarbete som går under benämningen Kulturella rendezvous inom vård och omsorg där en av målsättningarna är att distribuera lokal, men också nationell och internationell, kultur via tv-apparater på sjukhus och äldreboenden.
Redan nu finns tjänsten fullt utbyggd på Sunderby sjukhus och till hösten når den fram till sjukhusen i Piteå och Kalix, men också till flera äldreboenden runt om i Norrbotten.
– Det är ingen slump att vi är först ut med detta just i Norrbotten. Här har vi lätt att hitta samarbetspartners, vilket uppmärksammas i hela landet, säger Studio Acusticums konserthuschef Roger Norén, som i nästa vecka reser ner till Almedalen för att berätta om projektet under ett seminarium.
Bakom satsningen står bland annat Statens kulturråd som går in med över två miljoner kronor under en utvecklingsperiod på två år. Under seminariet i Almedalen deltar bland annat Statens kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg, landstingets kulturchef Elisabeth Lax och Mats Svegfors, tidigare vd för Sveriges Radio, och styrelseledamot i Betaniastiftelsen.
– Människan är en kulturell varelse genom hela livet, det är en mänsklig rättighet att få ta med sig sina levnadsvanor även på gamla och kanske sjuka dar. Vi vill komma bort från tv-apparater som bara står och går inom till exempel demensvården. Musik har en stor betydelse för alla människor och hörseln är ofta det organ som vi har kvar längst när andra funktioner sviker. Musik väcker minnen och kan betyda mycket också för personal och anhöriga, för oss är det viktigt att erbjuda svårt sjuka och gamla livskvalitet, säger Ulla Burman från Betaniastiftelsen som går in med både pengar och vårdkunskaper i projektet och bland annat kommer att arbeta med utbildning som en del i utvecklingsarbetet.
Självklart kommer seminariet i Almedalen att direktsändas på den digitala arenans playtjänst, och när det gäller programdistributionen till sjukhusen och äldreboenden kommer det att handla om tre till fyra tablålagda programpunkter dagligen. En hel del lokala konserter och evenemang kommer att sändas, men DLA har också inlett samarbeten med bland annat Göteborgssymfonikerna, Dalhalla och Berwaldhallen.
– En hel del av det vi gör för denna målgrupp måste naturligtvis anpassas. Klippas ner och kanske textas. Sen vill vi naturligtvis också slå vakt om det lokala. Dessutom har vi kontakter med Filmpool Nord som ju sitter på en skatt när det gäller dokumentärer och naturfilmer, som passar utmärkt att sända i dessa sammanhang, säger Roger Norén, som ser samarbetet med Betaniastiftelsen som ett viktigt sätt att samla kompetens.
– De är en stiftelse som kan vård och som har ett stort nätverk genom den verksamhet de har bedrivit sedan förra seklets början.Det gäller att knyta ihop sig med intressanta samarbetspartners som har kunskaper som vi inte
har i vår organisation.