Kulturarbetare saknar sina valfrågor

KULTURARBETARNAS VILLKOR. Sanna Sundqvist, Marie Richardson och Lena Lagerlöf i Molières Den girige, som sätts upp på Dramaten i september. Flera av kulturarbetarnas organisationer efterlyser fokus på frågan om skådespelares, konstnärers och författares villkor på arbetsmarknaden.

KULTURARBETARNAS VILLKOR. Sanna Sundqvist, Marie Richardson och Lena Lagerlöf i Molières Den girige, som sätts upp på Dramaten i september. Flera av kulturarbetarnas organisationer efterlyser fokus på frågan om skådespelares, konstnärers och författares villkor på arbetsmarknaden.

Foto: Sören Vilks/Dramaten

Kultur och Nöje2010-09-09 06:00
En extra kulturmiljard, renoverat operahus och mer kultur i grundskolan. Så stavas det kulturella valfläsket.Kulturarbetarna själva lyfter helt andra frågor när valdagen närmar sig.Inför valrörelsen flaggade Socialdemokraterna för att göra kulturpolitiken till en valfråga. Även kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) hoppades att hennes politikområde skulle få en framskjuten plats i kampen om väljarna.Men trots de tydligt formulerade ambitionerna kommer kulturpolitiken knappast att påverka valet.- Den stora skillnaden mellan blocken är egentligen bara hur mycket pengar de vill satsa på kultur. Den viktigaste frågan handlar om villkoren för kulturskapare och den syns inte alls i valrörelsen. Det förs en politik där olika delar av systemet motverkar varandra. Det är groteskt, säger Anna Carlson, ordförande för Teaterförbundet.På onsdagen presenterade Socialdemokraterna sin kulturpolitiska valplattform. Trots den svidande kritiken säger sig Anna Carlson vara imponerad över partiets detaljerade genomgång av kulturpolitiken.Men en rundringning till de organisationer som samlar Sveriges kulturarbetare visar att hon inte är ensam i sin kritik.I såväl alliansens som de rödgrönas kulturpolitik saknas de frågor som flera av kulturarbetarnas organisationer lyfter som absolut viktigast: anställningsvillkor, arbetslöshets- och sjukersättning, samt ändrade skatteregler för kulturskapare.Såväl konstnärer, som författare, musiker och scenarbetare har länge påpekat att det svenska socialförsäkringssystemet är illa anpassat för personer som pendlar mellan arbetsintensiva perioder och arbetslöshet.- Båda blocken har misslyckats med frågan om konstnärers villkor. De olika departement som påverkar konstnärernas villkor samarbetar inte och det leder till att många står utanför de trygghetssystem som gäller för folk som har fasta jobb, säger Karin Willén, ordförande för Konstnärernas riksorganisation.Enighet men inga beslut
På kulturarbetarnas önskelista står även en rad frågor som visserligen diskuterats flitigt i kulturdebatten den senaste tiden, men som av olika anledningar gått i stå. Trots en nästan rörande enighet om att Sverige behöver en långsiktig lösning för finansieringen av nya långfilmer misslyckades regeringen i våras att åstadkomma ett nytt filmavtal.Även frågan om scenarbetares pensioner har puttrat länge utan att politikerna har nått en lösning.- När vi genomförde utfrågningar med partierna i Almedalen lovade samtliga att genomföra reformen av pensionssystemet. Ändå kan jag konstatera att inget parti lyfter frågan inför valet, säger Sture Carlsson, förbundsdirektör för arbetsgivarorganisationen Svensk scenkonst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!