- Alla barn och unga borde få ta del av mycket kultur. Verkligen ser dock annorlunda ut, säger hon.
Emma Löfström har under sina år på Lule Stassteater noterat att det blivit än svårare de senaste åren för de teatergrupper som vänder sig till barn och unga.
- Det vanligaste är att kommuner drar in på kultur när de måste spara. Det blir ett sorts moment 22. Alla är överens om att kultur för barn och unga är viktigt, men det finns inga pengar, menar Emma Löfström.
Brist på sjukhusclowner
I stället har Skapande skola, regeringens satsning på mer kultur i skolan via Statens kulturråd blivit räddningsplanka för Lule Stassteater och andra aktörer som vänder sig till barn och unga.
- Det råder lite delade åsikter om Skapande skola. Det är upp till skolorna och kommunerna att ansöka om stimulansbidrag och som sedan i sin tur köper professionell hjälp för olika projekt. Det kan vara allt från teaterworkshop till hjälp med ljud och ljus. Problemet är att en del skolor inte vet eller har någon plan för hur de ska jobba med kultur, så enskilda lärare kan få för mycket att göra. Känslan är att det blivit för mycket betoning på Skapande skola även om jag tycker det är roligt om än jobbigt och krävande.
På Lule Stassteater jobbar just nu tre heltidsanställda. Drömmen är att i framtiden kunna anställa fler, framför allt råder det brist på sjukhusclowner.
- Att vara sjukhusclown är bland det roligaste som finns. Det känns verkligen som att vi gör något som betyder något, menar Emma Löfström.
Ungefär varannan vecka besöker de Sunderby sjukhus och de barn som är inlagda. Och då kan egentligen allt hända. De har ordnat vattenkrig, konstutställningar och disco. Ibland blir det bara ett samtal.
- Många barn slutar att leka när de blir sjuka. När vi kommer dit kan vi ibland locka dem till lek och skratt igen, men visst är det en utmaning. Många föräldrar är oroliga. Det gäller att känna av stämningen i rummet när vi kommer in. Det handlar egentligen om improvisationsteater. Vi agerar i nuet tillsammans med barn och föräldrar.
Erkännande
För en tid sedan fick Lule Stassteater ta emot 50.000 kronor av Rotary för sitt arbete med sjukhusclownerna. Ett erkännande, menar Emma Löfström.
- Vi är ju inte bara där för barnens skull utan för hela familjen runt barnet.
Ett eget drömprojekt hon har är att återupprepa 1970-talets TÄLT-projekt. Mellan maj och september 1977 turnerade en ensemble på nästan 100 personer runt i Sverige. Ensemblen bestod av 1970-talets mest kända progressiva musik- och teatergrupper och presenterade i ett stort cirkustält en fyra timmar lång föreställning om den svenska arbetarklassens historia sedan 1879.
Lysande idé
Föreställningen hette Vi äro tusenden och musiken i föreställningen gavs ut på lp och en dokumentärfilm spelades in och visades på tv.
- Det skulle vara så häftigt. Idén är lysande även om jag förstår att det inte var helt friktionsfritt. Men det skulle vara så roligt att sätta upp en familjeföreställning och sedan åka ut på turné.
Om idén förverkligas återstår att se. Just nu pågår planering och förberedelser för sommaren och årets sommarteater i Stadsparken.
- Och en massa andra olika projekt. Bland annat ska de barn jag haft teaterworkshop med sätta upp en föreställning i slutet av april. Och så förbereder jag en cirkusverkstad, säger Emma Löfström.