Krönika: Storartade berättelser i all sin enkelhet

Kultur och Nöje2012-06-28 06:00

Hon hette Dora och brukade gå omkring i blåbärsriset på en liten ö i Luleå skärgård. Flög gjorde hon aldrig, gick bara där och vaggade fram och tillbaka. Det vill säga när hon inte satt utanför Röda kvarn i Boden och pratade med publiken. Hennes ordförråd var stort. Enligt uppgift kunde hon föra riktiga samtal, men kom man för nära högg hon. Gammal blev hon, kanske rent av 85 år. Dora var en papegoja.

Berättelsen om Dora fick vi av Bert Linné, son till konstnären Bertil Linné (1913 - 2000). Ute på sin sommarö har Bertil Linné lämnat efter sig en målning av Dora på en murstock i det som en gång var hans föräldrar hus. Pappa Johan var biografägare i Boden under förra seklets första hälft och blev som sådan tämligen förmögen. Staden var fylld av soldater som alla ville gå på bio. Johan Linné ägde två biografer och de sex barnen skolades alla in i familjeföretaget. Bertil Linné blev violinist och biografmusiker innan ljudfilmen slog igenom och han och alla i hans yrkeskår blev arbetslösa.

Världen är full av berättelser. Mer eller mindre fantastiska, förstås, men alla har vi något att dela med oss av bara någon frågar - det är en insikt som jag som journalist oupphörligen slås av.

Inför denna sommar har Jan-Olof Granqvist och jag gjort en serie program som alla tar sin utgångspunkt i Bodenskolan. Så kallas en grupp konstnärer som levde och verkade i Boden från 1940-talet och framåt. I dag är de alla döda, men deras verk lever och när nu Havremagasinet i Boden slår upp sina portar för andra gången i ordningen - och mer permanent dessutom - visas bland annat utställningen Bodensarnas Bodenskolan.

Upprinnelsen till utställningen är som så mycket annat även det en berättelse. För två somrar sedan visade Havremagasinet en utställning med verk av de 14 Bodenkonstnärerna och hela tiden fick arrangörerna höra att "jag har minsann finare tavlor hemma". Så inför denna utställning uppmanade man Bodensarna att göra slag i saken och komma dit med sina bilder.

Och folk kom, köade i timmar med sina bilder som sedan blev bedömda av en jury som valde ut ett 70-tal för visning.

Vi var med och filmade och slogs av intresset. Bestämde oss för att följa Bodenskolans konstnärer i spåren och hittade fram till berättelser vi inte hade kunnat förutse. Om tiden bara hade räckt till skulle serien ha kunnat bli betydligt längre, var vi än satte ner spaden fanns det något att gräva upp. Berättelser om drömmar och vardagsslit, om kamp för brödfödan, begränsningarnas snålhet och storsint stolthet. Historier om det stora och komplicerade i att vara människa, om att vilja och inte kunna och tvärtom. Om liv som levs och tid som går. Kort sagt, storartade berättelser i all enkelhet.

Nu går vi vidare rakt in i sommarspenaten.
Trevlig sommar!

Fotnot: Serien startar i dag på 24Norrbotten och kan som vanligt ses på webben (24norrbotten.se och Kuriren.nu)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!