Krönika: Språk och steroetyper

Kultur och Nöje2013-06-15 05:49

Det var en felhörning. Det var morgon och lokaltidningsläsning vid frukostbordet. Vi pratade om en samhällsfråga, om en grupp opinionsbildare som haft viss framgång på nätet.

Jag sa: Det är där de har sin arena.

D hörde: Det är där de har sina renar.

Vi befann oss i Norrbotten, och D som är en mycket lyhörd person och alltid beredd till både bildspråk och assimilering, tänkte att det var ett vedertaget lokalt talesätt.

Det där med språk är både intressant och komplicerat. Ytterst handlar det ju om tankeöverföring, man vill föra något vidare till någon annan, och för att kunna göra det tar man hjälp av språket. Språket i sig är i sin tur bärare av oräkneliga bilder och föreställningar. En stor del är kollektiva, somliga kallar vi för stereotyper.

Opinionsbildarna som vi talade om över frukosten använde sig just av stereotyper, de utgick i argumentationen från att en utpekad grupp människor hade särskilda egenskaper, ett särskilt beteendemönster. När vi i vår tur talade om opinionsbildarna, kunde vi snart konstatera att vi själva hade schablonmässiga bilder av dem. De var män, de var låginkomsttagare, och rädda, och glesbygdsboende.

Och renarna, då? Det skulle ha kunnat förbli ett ouppklarat missförstånd, men det uppdagades snart eftersom D själv begagnade sig av uttrycket innan frukosten var bortdukad.

När vi skrattat färdigt, började vi förstås fundera över om också den felhörningen grundade sig inte bara i en god vilja, utan också i en stereotyp, i en sörlännings inlärda syn på norr, i ett strukturellt över- och underläge.

Det finns de som menar att politisk korrekthet utgör ett hinder, att det omöjliggör en uppriktig debatt, att det sätter munkavle på sanningen. Jag håller inte alls med. Jag anser att den politiska korrektheten i samhällsdebatten är nödvändig för en civiliserad diskussion, för att inte hemfalla åt förenklingar och slentriantänkande. Jag anser inte att den skapar förljugenhet, tvärtom sporrar den oss att använda vår intelligens.

Kommunikation är bra. Numer används i och för sig det ordet i en envägs betydelse, att kommunicera är liktydigt med att ropa ut, saluföra. Men i det fallet kan man gott och väl vara lite old school. Inte bara reder man ut missförstånd. Man får också mycket roligare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!