Krönika: "Biljetter till Mello bortskänkes"

Något nytt, något nött och något mittemellan ... jag som trodde att Melodifestivalen skulle bli en fest.

Magnus Tosser hade höga förväntningar på Melodifestivalen, men blev besviken över deltagarna som presenterades.

Magnus Tosser hade höga förväntningar på Melodifestivalen, men blev besviken över deltagarna som presenterades.

Foto: Jessica Tervaniemi (Bilden är ett montage)

Kultur och Nöje2019-11-26 13:50
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Handelns utredningsinstitut chockade med mobillådan som årets julklapp var det bara ett förskalv till jordbävningen som skulle krossa de svenska vardagsrummen. 

"Mobil-what?!!" på HUI:s presskonferens följdes av "Mohombi-whyyyyyy?!" på SVT:s hysteriska pressträff under tisdagen. Varför kallar de till presentation av artister om de bara ska visa upp rester i skafferiet?

En dag där Nanne Grönvall, Sonja Aldén och Linda Bengtzing får fotografer och journalister att slita i dem är ingen bra dag. Så har det kanske alltid varit och så ska det förbli, men det betyder inte att jag vill kasta mig över resterna.

2 545 inskickade bidrag blev 28 låtar, 79 låtskrivare, 36 artister, 0 roligt. Dela på fyra så har du Luleås beskärda del.

Jag hade förhoppningar om att åtminstone någon sorts stjärnglans skulle spridas  över stan när landets största produktion rullar in i över Gäddviksbron. Men ryktet om Carolas uppståndelse var betydligt överdrivet, Linköping fick tävlingens enda stora namn (Felix Sandman) och bilkraschen Thorsten Flinck brakar in i Göteborg. Inte ens en dålig stjärna kommer, bara "bra artister". 

Guuuud vad tråkigt.

I "Luleågänget", som de kallades för under träffen i SVT-huset, är det framförallt debutanterna Faith Kakembo och Amanda Aasa som känns spännande. De har i alla fall aldrig gjort mig besviken förr. 

Men Drängarna, som beskriver sin låt som "ett fint kärleksmöte och goa grejer", kan inte överraska mig med högafflar och stråhatt. Anis Don Demina kan inte förvandla Youtube-popularitet till en bra låt och Albin Johnsén har mindre stjärnglans än programmets studioman.

Ett startfält där Mariette och Mohombi är givna förhandsfavoriter är inte en deltävling som kommer gå till historien – förutom att det kommer vara historia inom kort.

När spelbolagen tidigare i höst satte odds för vad som skulle bli årets julklapp trodde de mycket på klimatsmarta resor och återvunnet material. Återbrukbara telefoner och second hand-prylar konkurrerade med obegripliga manicker och ny teknik. Det visade sig stämma så när som på några veckor. 

Tomten kommer sent i år när Melodifestivalen delar ut second hand-artister och okända akter som kräver förklaring.

Men allt går hand i hand. Årets julklapp i Luleå är given och konsumtionshetsen besegras, det blir återbruk trots allt – efter dagens presskonferens bortskänkes biljetter till Melodifestivalen.

Drängarna, Mohombi, Amanda Aasa, Mariette, Faith Kakembo och Albin Johnsén kommer till Luleå.
Drängarna, Mohombi, Amanda Aasa, Mariette, Faith Kakembo och Albin Johnsén kommer till Luleå.
Karta: Coop Norrbotten Arena