Krönika: Barnbilderboken som prydnadsföremål

Kultur och Nöje2011-02-07 06:00

Text. Visst är detta det första man tänker på när det talas om läsplattor?

Svart text på vit bakgrund och ihärdiga försök att efterlikna känslan av en pappersbok.

Det stora försäljningsargumentet med läsplattan Kindle har ju också varit att dess nydanande teknik gjort att skärmen inte är lika ansträngande för ögonen som en vanlig datorskärm. Det känns nästan som att läsa en bok! utropar testpanel efter testpanel.

Ett av problemen med Kindle och liknande produkter är att en stor del av bokutgivningen inte är textbaserad, utan snarare bygger på bilder, som gör sig mycket dåligt i svartvitt. Ta bara alla barnböcker. 2009 stod barn- och ungdomsböcker för 17 procent av alla nyutkomna svenska böcker.

Men vart ska alla dessa verk ta vägen i en svartvit läsplattevärld? Inte någonstans, så klart. Just därför intresserar sig den internationella barnboksbranschen - liksom många förlag som ger ut illustrerade böcker i allmänhet - som till exempel foto- och kokböcker - för de möjligheter som framförallt Apples iPad pekar på.

Nu börjar en rad stora förlag för första gången att sälja elektroniska barnböcker via Apples bokhandel iBook Store. Och amerikanska jätten Simon & Schuster passar på att meddela att man från och med nu kommer att släppa digitala bilderböcker samtidigt som pappersupplagorna, något som länge har varit standard för textbaserade utgåvor.

Naturligtvis är det lätt att se hur barnböckerna omedelbart kan öka sitt värde när de blir digitala. Plötsligt får ju barnen möjlighet att röra, peka och flytta på bilderna och på ett intuitivt sätt interagera med berättelserna, något som i alla fall vad gäller de allra tidigaste bilderböckerna borde leda till ett oslagbart argument för att välja digitalt framför döda träd. Säg det barn som inte sträcker fram handen mot den bild som väcker ett intresse.

Men det finns en faktor som gör att barnböcker i pappersutgåvor även fortsättningsvis kommer att sälja som smör. Och det är att barnböcker sedan ganska lång tid tillbaka inte handlar så mycket om läsning som om konsumtion. Böcker för mycket små människor köps i stor utsträckning som presenter. I stället för att ha med sig en blomma eller en flaska vin tar man med sig en bilderbok till den nyblivna barnfamiljen.

Med tanke på det lilla formatet, den vanligen usla kvaliteten, och innehållets blygsamma omfång är dessa böcker anmärkningsvärt dyra. Ibland kostar de nästan lika mycket som en standardroman. Den höga prislappen har dock en försäljningsmässig poäng: om böckerna hade kostat avsevärt mycket mindre, skulle de inte fungera som gåvor. Ingen vill ju ge bort något som är för billigt.

Litteraturen för de minsta har nästan blivit coffee table-böcker. Utvecklingen svarar väldigt väl mot en tid där vi klär ettåringar i märkeskläder och köper Nike-skor till dem som ännu inte ens har lärt sig att krypa.

Sedan kan vi ju alltid klaga på att de är unga och bortskämda när de blir tonåringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!